2022-08-16 648 浏览
去到九龙城就会谂到泰国菜🇹🇭见到呢间几多人排队就一于试下🤪🤪除左泰国菜🇹🇭仲有越南菜🇻🇳(10分为满分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑泰式炒金边粉($73)呢个系食泰国菜必食既一个菜式,其实上到枱老实讲觉得佢个卖相麻麻地,好似赶出菜咁炒出黎,因为基本上旁边全部枱都有叫😂😂好明显佢系一次过炒起再分碟上枱🙈🙈不过味道就唔错既,酸酸甜甜好惹味,不过其实正常都好难食到个难食既金边粉既😂😂惟一略嫌有啲细碟好快就食晒🫠🫠菠萝焗饭($90)菠萝焗饭上到枱就比佢既外形吸引住🫶🏻呢一道又系去食泰国野必嗌既菜式喇,大家都一定唔陌生😛😛😛上面铺住3只虾虾虾🤣🤣🤣入面劲多菠萝粒,加埋肉松捞饭,食下食下又一碗🙈🙈马拉盏炒通菜($70)呢个菜炒出黎唔会话好油,但略嫌个马拉盏味唔够出,可以再浓味啲会岩我口味啲😂😂同埋都系比平时食其他泰国餐厅黎讲细碟啲啲喇,好快就清晒🙈🙈🙈招牌甜品拼盘($115)呢个真心岩晒钟意食泰式甜品既人,因为佢有齐晒大家平时会食个几款,虽然我成日都讲唔出每只糕叫咩名😂😂😂红豆糕,椰汁糕细细旧,一啖食到劲方便,亦都好烟韧🥰🥰然系芒果超清甜,加埋中间糯米饭,真系好似飞左去泰国咁☺️☺️价钱:🌕🌕🌕🌕🌕

(10分为满分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
泰式炒金边粉($73)
泰式炒金边粉

菠萝焗饭($90)
菠萝焗饭

马拉盏炒通菜($70)

招牌甜品拼盘($115)
招牌甜品拼盘

价钱:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
价钱黎讲中规中矩喇,唔算话好贵😝😝大部分都系小菜/饭面系$70-$90左右😄😄不过以上枱份量黎讲,个通菜同金边粉稍为细份左啲,菠萝炒饭个份量就足啲😝😝

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
屯马线开通左去九龙城就方便好多,所以都多左去个边食野😆😆今次揸车去劲好彩系近九龙城广场个边有咪表位,仲要一去到就泊到😎😎lucky lucky🥰🥰个人经验个排车位最易有位,因为系一个钟咪表位黎😝😝如果泊唔到就要泊入九龙城停车场,不过要$25一个钟🥲🥲

环境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
佢地呢间餐厅有成2个铺位,本身佢比左一个近门口既位比我地,点知热到飞起,因为长期开住对门🥲然后惟有request转位,就转左去另一间铺,冷气就凉好多,都阔落既,不过就好似有阵渠味,食食下惯左就闻唔到喇😂😂😂

性价比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
去得九龙城好多人都会去食泰国菜,呢间应该都算系比较出名,佢同时有泰国菜🇹🇭又有越南菜🇻🇳,岩晒食唔同款式既人,不过我就觉得份量比想像中细份,可能就系想你唔够食可以叫多几款试下😂😂😂
泰式炒金边粉
菠萝焗饭