2018-10-07
九龙城系一向出左名食泰国菜既地方,但经友人介绍,我地今日黎到九龙城唔系食泰菜而系食潮州菜。餐厅入面摆放左好多唔同嘅鱼类,同埋小菜出嚟... 个感觉几得意同一般嘅餐厅唔同🤣🤣🤣而且佢地既餐牌痴晒系墙上面,有d有价钱,有d冇🤔🤔一坐低,侍应会放低五碟小菜同埋一盘功夫茶五碟小菜唔记得影🤦🏻♀️(有2款鱼&一碟西芹(?)&一碟菜脯&一碟花生)我最钟意食就系菜脯同埋花生😍😍😍我认知嘅潮州菜系食韭菜猪红、卤水鹅片、卤水鹅肠、蚝仔粥、炸蚝饼等但今次嚟呢度就令我大开眼界,原来潮州系有咁多嘢食嘅!鲜薄壳:友人专程为左呢味菜而黎既!但系我就麻麻地喇😆😆佢嘅肉好细细粒,佢嘅汁有花生碎粒、簿荷叶、辣椒!但我就觉得唔够惹味🙊🙊酥炸双枣 $120:听说系虾胶同蟹胶.…..虾饺同蟹胶入面分别仲有马蹄、红萝卜🥕同聪等。多左几层口感都不错的!普宁豆腐:外脆内滑,炸得几好!浸入盐水韮菜度食,几得意🤓但如果系椒盐就更好喇🤣🤣沙嗲牛肉炒芥兰:我觉得佢嘅茨汁太‘杰’... 而且冇乜沙嗲味糖醋面:唔系我口味~ 佢面𠮶浸炸到脆脆地好好食但下面嘅面太油腻☹️☹️今日呢餐我最钟意嘅一道菜:胡椒猪肚汤佢嘅胡椒味好重,饮完之后好暖!呢个汤入面
而且佢地既餐牌痴晒系墙上面,有d有价钱,有d冇🤔🤔
一坐低, 侍应会放低五碟小菜同埋一盘功夫茶
但今次嚟呢度就令我大开眼界,原来潮州系有咁多嘢食嘅!
鲜薄壳:
酥炸双枣 $120:
都不错的!
普宁豆腐:
沙嗲牛肉炒芥兰:
我觉得佢嘅茨汁太‘杰’... 而且冇乜沙嗲味 糖醋面:
今日呢餐我最钟意嘅一道菜:胡椒猪肚汤
佢嘅胡椒味好重,饮完之后好暖!呢个汤入面除咗咸菜同埋猪肚之外仲有粉肠
听闻系用猪油包住之后炸嘅,但我唔系好钟意食猪油所以咬晒走😂😂😂 但入面都好好食,好粉👍🏻👍🏻👍🏻 另外,仲食咗佢哋呢度嘅炸蚝饼同埋鹅红
我觉得呢两样都非常之好食👍🏻👍🏻可能同我平时对潮州菜嘅认知好相似,所以我钟意食呢两样多过其他潮州菜😆😆😆