2021-04-19
大家一讲九龙城就会自动联想起泰国菜。除左泰国菜之外,九龙城其实卧虎藏龙,充满各国特式餐厅,其中包括日式居酒屋既浜滝。餐厅全采用高身枱櫈,另外我地坐系楼梯下面,私隐度好足够,不过楼底因为楼梯既关系变到好矮,整体来讲唔系坐得太舒服🤔一直以嚟居酒屋俾我嘅感觉都系食物选择超多,但浜滝既食物款式多到完全超乎我想像,拉面、串烧、刺身、火锅多多都有!- 鳗鱼串烧鳗鱼颜色烧得好靓,而且油脂迫晒出嚟,肉质相当肥嫩,而且食落冇乜细骨。- 柚子鸡串之前喺日本食过柚子拉面但觉得好难食,今次柚子酱同鸡既配搭反而唔错🤣酱汁带微咸,柚子嘅香味几突出,亦令鸡件更多汁。- 日本鸡皮串鸡皮口感香脆,同时带有烟韧,调味啱啱好,唔会过咸。- 鸡肉汉堡串Size太迷你,不过鸡肉汉堡蘸上蛋黄之后味道唔错。- 鸡皮饺子鸡皮炸得比一般饺子更金黄香脆,一咬已经爆汁,而且入面既馅料吸收埋鸡皮既精华,油香十足。- 花田锅花田锅系日本非常流行,因为外观好似一片花田,打卡一流。而浜滝就将白菜砌成好似一朵既玫瑰花,主要材料有豚肉、白菜同粟米,汤底非常清甜,白菜吸收左汤底,真系「咸鱼白菜也好好味」🤣另外我地追加左一份乌冬,乌冬系煮熟后先上,份量大
- 鳗鱼串烧
- 柚子鸡串
- 日本鸡皮串
鸡皮口感香脆,同时带有烟韧,调味啱啱好,唔会过咸。
- 鸡肉汉堡串
Size太迷你,不过鸡肉汉堡蘸上蛋黄之后味道唔错。
- 鸡皮饺子
- 花田锅
另外我地追加左一份乌冬,乌冬系煮熟后先上,份量大到可以够两个人食
总结而言,串烧几抵食,本人高度推介花田锅同鸡皮饺子!