2018-12-15
九龙城出名食泰国菜,泰国餐厅林林总总,呢间位置远少少,但同其他泰国餐厅唔同,装修系比较新,环境舒服干净。之前生日嘅时候朋友都带过我黎食,觉得好好食,今次知道有$1菜,梗系要嚟食多次!星期四嘅$1菜系飞天通菜,每日嘅$1菜都唔同,而且都好吸引!例如有乌头鱼,炸虾饼,黄咖喱鸡,炸猪扒,凤爪沙律,绝对唔系hea野今次我哋两个人,嗌咗个通菜,蒜蓉包,咖喱虾,椰青饭同埋两杯嘢饮。焗蒜蓉包 $37本身对蒜蓉包冇乜太大期望,都系谂住当配菜咁食。点知食落同出面𠮶啲完全唔同,超级香脆!真系真系好脆,而且又香蒜蓉味,正!泰皇咖喱炒大虾 $178黎到有啲吓亲,超大碟!有两只虾,每只分做两件,食落好方便。咖喱唔会辣,但系好香,入面都见到用咗好多材料,例如洋葱,芫荽,应该仲落咗蛋,所以食落好香好滑。虾就正常,唔算大只但系都新鲜。我哋用咖喱配埋蒜蓉包食,一流!椰青焗海鲜饭 $99未食都流晒口水,个样超靓超吸引。上面有一浸椰汁嘅酱,好rich椰子味同好creamy,钟意食椰子味嘅朋友一定要试。估唔到椰子配落啲海鲜系咁夹。而且海鲜份量都唔少!入面嘅饭系干身,都好有椰香,而且重点系塞到满晒,分量超多飞天通菜 $60有少
焗蒜蓉包 $37
泰皇咖喱炒大虾 $178
椰青焗海鲜饭 $99
飞天通菜 $60
有少少辣,不过辣得过瘾,好入味,菜又新鲜,$1真系超级抵!!
我嗌左杯椰汁三色冰,朋友就叫青柠梳打。
椰汁三色冰啲椰汁好似冇沟过水咁,超重椰汁味,好香好滑,食完辣野饮番啖真系好正又解辣!不过佢入边啲三色冰我就第一次试啦,系硬身嘅椰子肉,几特别。
成餐饭都唔使$400,食到好饱,真系齿颊留香😂。老实讲呢间啲泰国菜真系好好食,朋友都系咁赞!而且喺九龙城泰国餐厅环境咁靓坐得咁舒服嘅呢间真系数一数二!就算冇$1菜都会encore