2020-01-13
上次嚟九龙城食饭已经留意到玖捌呢间特色饮品店,呢日同同事收工落九龙城买嘢谂住顺便入去买杯野饮,先发现原来里面仲有咸食同甜食提供!见有bagel又有甜品,卖相精美好吸引,我地索性喺度坐低食埋野先走。☀️百子奶茶(左)同一般奶茶唔同,百子奶茶原来用咗椰子奶,唔怪得入口有阵阵嘅椰子清香,质感非常顺滑,甜度适中,同时茶底够浓,茶香十足,而且冇苦涩味。椰子奶同茶底比例完美,两者味道平衡得出色。☀️玄米茶杏霜(右)同事嘅玄米茶杏霜,我都试咗啖,自问本身唔系特别喜欢杏霜嘅味道,但都觉得呢个杏霜味道好清新,味道天然,同时又有玄米茶嘅香气,甜而不腻,几有惊喜!☀️十谷贝果+黑松露点点酱店员好细心,问我地个bagel钟意食脆啲定唔洗咁脆,我哋两个都拣咗要脆身。Bagel果然烘得香脆,内里保持烟韧,食落仲有阵阵嘅天然谷味。不得不提系店家自制嘅黑松露点点酱,一打开个酱盒,黑松露香味已经四散,非常足料,质感香浓软滑,同bagel简直系绝配!☀️Poppy Seed Bagel+龙虾点点酱外表香脆,poppy seed食落亦系脆卜卜,内里绵密,有阵淡淡嘅甜味。自家制嘅龙虾点点酱同样出色,十分鲜味!同埋真系食到龙虾嘅味道!
☀️百子奶茶(左)
☀️玄米茶杏霜(右)
☀️十谷贝果+黑松露点点酱
☀️Poppy Seed Bagel+龙虾点点酱
自家制嘅龙虾点点酱同样出色,十分鲜味!同埋真系食到龙虾嘅味道! ☀️特浓咖啡啫喱
质感好有弹性,味道有好浓厚嘅咖啡味,仲带点甘香,好奇之下问问店员,先知原来佢地系用expresso整,系真材实料!唔系用咖啡精㗎。
☀️自私食芝士蛋糕
☀️心软菠萝仔
☀️手指马卡龙
呢三种特色小甜品,造型精致可爱我哋全部都好想试,每种又有多款味道!好难抉择🙈结果我哋每种叫咗两款味道share食,咁就可以一人试到六款甜品🥳
甜品甜而不腻,味道天然,好正👍🏻