2021-12-31
天寒地凍,打邊爐係首選。近近地九龍城都有好多火鍋店,今晚黎試下火鍋頭~樓高兩層,門面幾光鮮!一開門已經聞到陣陣天麻藥材湯鍋味,呢度有十多款特式湯鍋,點個滋潤杏汁豬肺鍋底,先飲幾碗湯,未食配料已經暖笠笠!養顏杏汁豬肺湯湯底色帶奶白,材料有軟滑豬肺片、豬骨,仲有蔬菜,湯頭清甜不腻。手切頂級安格斯牛小排(例)例牌份量夠二人食,薄薄地切成多片,色澤紅潤鮮色有光澤,脂肪油花剛好。快灼幾下,轉淡紅肉質依然軟滑肉香味濃,幾juicy!牛骨髓骨髓純白軟綿綿,煮熟後口感柔滑鮮味。豬膶拼豬粉腸部分配料可以加10蚊雙拼,我地揀左呢兩款,超夾我地個湯底。豬膶厚切,灼熟食依然軟潤有彈性,鮮甜到連半點血水腥味都冇,處理功夫夠徹底。粉腸爽脆帶嚼勁,腸壁唔會有滿滿爆脂感,不過都係少吃多滋味!白鱔片肉白透亮,紋理細緻,皮爽味純鮮,質感幼嫩零碎骨!飛蟹籽蝦滑蝦肉爽滑味鮮,彈牙唔鬆散,拌埋面層鮮橙色蟹籽,咸鮮得黎又有濃厚蝦味牛胸爽薄薄地透光,輕滾3秒收縮左就食得叫得牛胸爽緊係爽口啦!鮮淮山健康養生既鮮淮山,健脾胃,色澤白滑,味道鮮嫩甘甜泰青檸話梅梳打甜酸梅果香,加埋泰式青檸汁,放入梳打水一飲醒胃解滯,冰爽暢快。懷舊金牛有黑
近近地九龍城都有好多火鍋店,今晚黎試下火鍋頭
~樓高兩層,門面幾光鮮!
一開門已經聞到陣陣天麻藥材湯鍋味,
養顏杏汁豬肺湯
手切頂級安格斯牛小排(例)
快灼幾下,轉淡紅肉質依然軟滑肉香味濃,幾juicy!
骨髓純白軟綿綿,煮熟後口感柔滑鮮味。
豬膶拼豬粉腸
部分配料可以加10蚊雙拼,我地揀左呢兩款,超夾我地個湯底。
粉腸爽脆帶嚼勁,腸壁唔會有滿滿爆脂感,不過都係少吃多滋味!
白鱔片肉白透亮,紋理細緻,皮爽味純鮮,質感幼嫩零碎骨!
飛蟹籽蝦滑
牛胸爽
薄薄地透光,輕滾3秒收縮左就食得
叫得牛胸爽緊係爽口啦!
鮮淮山
健康養生既鮮淮山,健脾胃,色澤白滑,味道鮮嫩甘甜
泰青檸話梅梳打
懷舊金牛
有黑/白/金可點,原來係指可樂/雪碧/忌廉。
我就點左金牛,忌廉配朱古力雪糕,呢個crossover 又幾好飲~
忌廉既清爽加雪糕既濃滑,滋味又豐富!