香港呢个地方充满著人情味同历史,但经历政权/时代嘅变迁后,香港嘅自由都成了历史。建筑物也不例外,女神像,裕民坊等也被时代淘汰。但呢度有位牛津大学毕业生,为了保护本土文物,不想有更多嘅野成为回忆,就保留了大和堂😌。大和堂开业于1932年,经历过三代人嘅经营😲,最终中药行于2017年结业。现时咖啡店老板出生于九龙城,小时有去过呢度睇中医,喺英国毕业后回乡见到呢度招租,又唔忍心见到被人拆毁呢个本土文物🥺,坚决租下舖位,装修成为咖啡店,令更多人可以看到当日大和堂嘅样貌🤩。 门口见到有金漆招牌,折叠铁闸,就连用黎磨药材嘅木櫈都保留下来。座位上嘅墙壁有各种牌匾,百子柜,连咖啡豆都用咗以前装药材嘅玻璃樽🤯。虽然用番d旧嘢,但入到去唔会觉得好唔自然,有一种舒适感。座位异常地少(大约只有七张二人枱),所以真系要等得比较耐⏳。 大和堂其实我已经第二次到访,佢嘅餐牌都有换过,而家就变咗个正常西餐餐牌,失去了之前吸引之处。食物中西合壁,最吸引人有鸡蛋仔与鸡,山渣蛋糕,菠萝包鹅肝。如觉得鬼异嘅,可以食返全日早餐/意大利粉😍。 大和堂菠萝油$78 Size系极之细小🤏🤏,一啖就已经食哂有余。但78蚊就有一块鹅肝,

大和堂菠萝油$78

大和堂菠萝油

Size系极之细小🤏🤏,一啖就已经食哂有余。但78蚊就有一块鹅肝,唔系鸭肝㖞,大家又觉得性价比如何呢😒?菠萝包并非一般包店𠮶D,入面有如牛角包般嘅蜂巢气孔,而内里都系黄色,但就冇咗菠萝包上面𠮶层脆身皮,我就有D失望😔。

入面嘅鹅肝外皮有D纹理,同一般鹅肝有少少出入,但都有适当嘅油香同咸香。上面有层酸酸甜甜嘅果冻,原料应该系餐牌所谓嘅rhubarb(大黄)🧐,有清新嘅作用,但都系麻麻地推介。

鸡蛋仔与鸡$118

鸡蛋仔与鸡

Size同“菠萝油”未免相差得太远😅,一人食一定会饱死,性价比比“菠萝油”高少少。炸鸡叫咗系西柠汁,食落100%就系细个成日食嘅西柠鸡🤣。鸡肉唔知点解个皮就唔见咗,外面微脆,内里唔算多汁,但都鲜嫩,胜在份量多。

西柠汁酸而黏身,甜蜜可口,冇苦味,比起蜜糖更特别,但又冇乜惊喜。柠檬浸过入糖浆入面,晶莹剔透,但咬落都系咁酸/苦😑。鸡蛋仔超级大底,外面香脆,内里空气感高,棉密软糯,偏向甜,有蛋香。

麻辣蛋牛三文治$158

麻辣蛋牛三文治

估唔到蛋牛治个样可以咁西式🤪,颜色鲜艳。牛肉用上牛柳,size都算厚,红润多汁,口感软嫩无比,唔洗点咬就化开(冇夸张),肉味浓厚而充满油香,又有层脆皮,出奇地高质,回味无穷🤤。

面包外层重度烘过,但又未㶶,内里湿软,有少少浸湿咗feel,底层嘅包同蛋结合为一,同样有层脆皮,唔知点解会食到有阵怀旧风味。上面嘅酱汁的确有阵麻辣风味,香滑而有D芝士味,极之推介👍。

(P.s.食评全属个人观点,质素与你未来/之前嘅体验可有不同,视乎当日出品)‼️

午餐
麻辣蛋牛三文治