2023-08-10
上户酒场📍九龙城龙岗道33-39号龙翔阁地下A号舖好耐之前就食过呢到嘅午餐,印象不错,最近同一位由日本翻嚟,好耐冇见嘅朋友见返,于是就带佢去呢到,俾佢呢个半日本人嚟品尝下呢间居酒屋正唔正宗🤣🧡食物🥬 前菜——热沾酱 $32呢个前菜几特别,叫热沾酱,将几种蔬菜:白萝卜、红萝卜、青瓜切条,然后蘸啲一直用蜡烛加热嘅酱,系用沙甸鱼and多春鱼mix埋而成嘅浓稠酱汁,咸香感十足,而蔬菜清甜爽脆到不得了,两个九唔搭八嘅味觉同口感mix埋一齐居然一啲都唔违和,作为前菜打开晒我嘅味蕾,令我对接下嚟嘅食物期待不已😋🐟 池鱼刺身 $428接下嚟呢个重头戏啦,虽然上次食过但依旧好想encore,出品依旧新鲜,鱼肉薄身几近透光,紧实而有口感,油香肥美,配上酸汁𠮶味道啱啱好,清新不腻,旁边配埋啲辣萝卜蓉,可以俾你自己调教酱汁味道,我个人嚟讲十分钟意呢个刺身!食完之后啲鱼骨攞咗去炸,椒盐嘅味道好适合送酒慢慢食~🦪 令和怪物生蚝 $256我哋嗌嘅时候仲笑称会有几怪物,结果真系都几夸张,成只手板咁大!一上枱我哋就双眼放光地攞起柠檬开始唧,入口嘅瞬间feel到成个系极滑,就咁sir咗入口,咬开嘅瞬间鲜甜嘅味道、淡淡嘅海
📍九龙城龙岗道33-39号龙翔阁地下A号舖
🧡食物
🥬 前菜——热沾酱 $32
🐟 池鱼刺身 $428
🦪 令和怪物生蚝 $256
我哋嗌嘅时候仲笑称会有几怪物,结果真系都几夸张,成只手板咁大!一上枱我哋就双眼放光地攞起柠檬开始唧,入口嘅瞬间feel到成个系极滑,就咁sir咗入口,咬开嘅瞬间鲜甜嘅味道、淡淡嘅海水味流淌而出,好鲜嫩好顺滑,我平时不太食蚝嘅人都有啲回味无穷,我frd形容系一阵好澎湃嘅海浪,几贴切🤣
🐔 牛油杂菌赤鸡肝 $78
呢个我觉得几适合送酒,几香嘅牛油味,令到啲菇都有啲奶香味,鸡肝好嫩好粉,但系我frd就不太食得惯较生嘅内脏,如果大家想试又惊太生嘅话可以请店员炒熟啲~
🐮 鹿儿岛A4和牛烧 $588
经过呢次之后我决定A4系我最钟意嘅和牛等级,既不会好似A5或以上咁,一入口就化成一滩油水,虽然好好食但好腻;亦唔会好似A3或以下咁,虽然好重肉香但唔够油脂感😇呢到嘅和牛系片状嘅,好平均嘅焦化层,好香好香,享受到油脂并发嘅感觉又有肉嘅口感,极佳!酱汁偏酸甜,食到有啲腻嘅时候可以中和下,一开始可以食多几旧感受肉香先~
🥓 伊比利亚豚肉锅 $228
调味系好典型嘅日式锅物,好鲜甜,配料都几丰富,有菜、菇、豆腐、豚肉,肉睇落好瘦,但系意外地几嫩,好香,最令人意外嘅系豆腐,煮左好耐都系好嫩,但入晒味,建议最后先食~
🍡 烟熏秋葵(两串)$36 & 烟熏一口蕃薯(两串)$36
最后我哋发现啤酒未饮晒,又想坐耐啲倾吓偈,就嗌左两个烟熏串烧嚟试吓,打开盖一股浓烟冲上嚟,底下仲有啲炭嘅余烬,几香,烟熏味几浓郁,尤其推荐番薯,细细粒好甜,一啖啤酒一粒番薯超叹~
🍺 Suntory生啤 $68
🍶 柚子烧酎 $68
我有啲后悔嗌左生啤,虽然系几爽嘅,但太多气搞到好饱🤣朋友𠮶杯sake几正,一入口系酒味,之后被柚子蜜嘅味道取代咗,几好饮~