2021-07-02 172 浏览
是晚同住九龙城嘅朋友相聚,又唔想食重口味嘅泰国菜😂朋友介绍食呢间日本野,果然无介绍错👍🏻.招牌好有风格~.呢间野嘅招牌系石烧和牛同各种新鲜刺身,但呢轮我地都成日出街食,想食得light d,同想食熟食,估唔到都有好多选择。.蟹味噌甲罗烧 $88蟹味增即是用味噌调味嘅蟹膏,甲罗即是蟹盖。上桌还是冒烟的,热腾腾,香气四溢。调味不俗,一点也不腥,又不会太咸。可将蟹味噌涂在香脆的多士上,也可用蟹钳沾来吃,蟹钳嘅蟹肉非常鲜嫩,独吃也很美味。.杂锦天妇罗(三虾、五菜)$89炸虾外脆内嫩,而且是非常嫩,一定要趁热食,非常赞。野菜天妇罗有茄子、南瓜、蕃薯和鲜冬菇,都不俗,特别是冬菇,内里简直鲜嫩多汁。.北海道帆立贝烧 $62有牛油味同辣味噌味,我哋拣咗牛油味,同帆立贝嘅鲜甜味相得益彰。帆立贝非常鲜嫩而弹牙,好高质。.牛肉蔬菜锅 $118牛肉上桌是半熟的,就算后来熟咗,放入口肉汁和油花萦绕的口感,实在太满足了,真系估唔到呢个牛肉锅嘅牛肉都咁高质。配着很多野菜例如金菇、菜、鸿喜菇,也不会觉得肥腻。.饮品点了蓝碟雪梨 $28有一粒玫瑰花形状嘅冰,好漂亮,而且比平时嘅冰溶得慢好多。酸酸甜甜,有碟豆花独特嘅香气
招牌好有风格~

蟹味噌甲罗烧 $88

杂锦天妇罗(三虾、五菜)$89

北海道帆立贝烧 $62

牛肉蔬菜锅 $118

饮品点了蓝碟雪梨 $28
有一粒玫瑰花形状嘅冰,好漂亮,而且比平时嘅冰溶得慢好多。酸酸甜甜,有碟豆花独特嘅香气,仲有芦荟粒,味道丰富而独特,值得一试。

朋友则点了紫具天葵荔枝,同样有玫瑰花冰,她也说很不错啊。

饭后甜品系芒果布甸,有好多芒果果肉。

总结:每道菜都很不俗,欣赏这儿除咗食材高质,厨师嘅烹调手法也颇出色,调味料绝对唔会喧宾夺主,而是带出食材嘅鲜味,将美味升华。