2024-01-25
我哋去咗九龙城嘅呢间日本居酒屋,佢离宋王台站B3出口只有2分钟路程,真系好方便。佢嘅装修同门面真系好有格调,今次约咗朋友一齐尝吓佢嘅美食。讲返前菜,我哋叫咗野菜条配鳀鱼酱。佢哋将酱放喺小火炉上,令到酱保持温暖,香味亦继续散发出嚟。鳀鱼嘅味道好香浓,同蔬菜条一齐食好新鲜。另外,我哋仲试咗时令西班牙活蚝刺身,生蚝嘅size好大,几乎系一个手掌咁大。口感爽脆,带返海水嘅味道。不过最令人惊艳嘅系池鱼刺身。份量多得吓人,一条鱼就摆喺眼前。味道鲜甜,一咬就觉得好新鲜。最出乎意料嘅系,食完鱼身之后,店员问我哋想炸定系煮汤。我哋拣咗煮味噌汤,过一阵就饮到鲜甜嘅池鱼味噌汤,好过瘾。另外,清酒煮蚬都好香甜,蚬肉都好丰厚。黎到居酒屋当然要试吓佢嘅串烧,我哋叫咗一盘,入面有虎虾、鱿鱼、三文鱼籽饭帆立贝、月见免治鸡肉棒、香葱牛肉卷、豚肉芦笋卷、黑豚五花腩、苹果豚肉卷、田乐茄子、秋葵同埋油炸串。款式多得让我一次过试晒。我特别钟意免治鸡肉串,入面有细细粒嘅鸡软骨,口感丰富,仲可以加生蛋酱提升味道。另外要提一提苹果豚肉串,苹果同豚肉嘅组合好得意,中间嘅苹果香甜爽脆同外面嘅豚肉口感互相平衡。不过就算食得好饱,都唔可以错
不过就算食得好饱,都唔可以错过烧手握饭团。我哋叫咗三文鱼同明太子两款口味。外面嘅米饭烧得香脆,金黄色,再加上紫菜,真系一流。
最后,甜品系必食之选。我哋试咗黑糖红豆苹果批,好高质。苹果鲜甜爽脆,搭配上黑糖红豆,味道绝配。
佢嘅日本料理质素高,菜式多样,每一道菜都带来惊喜。