2023-07-30 356 浏览
去开九龙城通常都系食泰国菜, 系九龙城嘅美食天堂入边, 就有一间高档嘅火锅店。今晚朋友同我食饭, 我地特登去食; 见到佢装修设计都几型格, 设计以黑白金为主, 店舖分上下层, 楼上主要提供多间VIP房, 整体感觉好特别, 好高贵。环顾周边食客枱上, 见到食材新鲜, 店员服务友善, 而且餐牌上火锅料选择多, 最适合一大班朋友上去一边谈心, 一边打边炉打边炉。花胶冬瓜浓鸡汤 - $298打边最紧要个汤底, 我地要个滋补花胶冬瓜浓鸡汤。店员细说食法, 将半只攞起, 分件再放入汤中再滚, 约几分钟, 汤滚起后, 鸡件开始熟, 可以食了, 只鸡超好食, 几滑, 啖啖浓鸡味。但个汤未开始打边炉已经每人饮咗大半碗汤, 好浓鸡汤味, 仲好多骨胶原, 饮完都有啲黏口。个汤有半份娃娃菜及冬瓜, 好养生, 好啱我。 手切新鲜本地牛肉(例) - $288牛肉新鲜, 厚切, 肉味浓郁, 片片都色泽均匀, 手切牛保留牛肉本身嘅筋, 食落好有口感。北海道带子 - $78新鲜又大粒, 都几鲜甜, 轻轻滚两滚就啱啱好。广式鲜虾云吞 - $78云吞内的虾大大只, 云吞皮够薄, 好正!四宝丸 - $98四宝丸好高质, 梅

花胶冬瓜浓鸡汤 - $298

手切新鲜本地牛肉(例) - $288

北海道带子 - $78
新鲜又大粒, 都几鲜甜, 轻轻滚两滚就啱啱好。

广式鲜虾云吞 - $78
云吞内的虾大大只, 云吞皮够薄, 好正!

四宝丸 - $98
四宝丸好高质, 梅菜猪肉丸, 甜咸皆备, 好味又够特色, 牛肉丸都好高质, 弹牙多汁,真材实料, 虾丸同八爪鱼丸都新鲜又弹牙, 鲜味十足。

飞蟹籽虾滑 - $88
呢个虾滑又系好新鲜, 食到仲有虾肉粒, 好有口感, 又够弹牙, 唔错!

金菇菜 - $38

饮品
泰青柠话梅梳打 / 柚子梳打 - $39
两杯都好饮, 又清新解渴。

酱油 - $20
成盆有10 去款调味比你拣, 有沙爹酱, 麻酱, 辣椒粉, 炸蒜, 干芫茜, 芫茜, 香葱, 蒜泥, 青红辣椒, 青柠, 任君选择。

呢间火锅店员工真系好好, 除了介绍汤底, 帮手剪鸡外, 仲有不时留意下够唔够汤, 又帮忙隔起啲油。呢间火锅真系直得推介呀!