2023-09-20
和男友定时都会来个小庆祝, 一年才大庆祝, 拍拖庆祝都要有点仪式感是晚订咗位于九龙东MEGABOX呢个大型商场,又可以泊车又行得舒服估唔到今次男友都做到野, 一行份餐厅就觉得好好feel平日晚上MEGABOX一向都人少, 真系要期待政府举办嘅「香港夜缤纷」振兴返香港嘅经济呀!讲返餐厅同食物先, 我地坐低之后, 见到有Executive Set Dinner 都啱食, 就唔谂咁多每人一份, 都只是$390/per person落完单之后, 服务员先送上餐前菜: 黑蕃茄和一个鲜柠檬及面包篮, 非常特别面包篮入面有2款面包, 光滑的是牛奶包, 好香牛油味另一个是我超爱的壳物包, 系黏满唔同壳物, 好有咬牛黑蕃茄和柠檬做前菜我系第一次见,恕我大乡里出城原来黑蕃茄嘅营养价值非常高,茄红素比红蕃茄高10倍(女士要多吃喔),而味道又唔会好似红蕃茄有朕青涩味服务员亦好细心介绍及建议加入橄榄油,黑醋和柠檬汁同吃,会更开胃前菜虽然新鲜又好吃, 但不能吃太多, 要留肚食主菜4选1的starter, 我拣咗烟火腿蜜瓜樱桃茄沙律份量都唔少呀! 蜜瓜好甜, 烟火腿都唔会过咸, 都是正常发挥男友的法国鸭肝慕丝伴鲜无
是晚订咗位于九龙东MEGABOX呢个大型商场,又可以泊车又行得舒服 估唔到今次男友都做到野, 一行份餐厅就觉得好好feel
平日晚上MEGABOX一向都人少, 真系要期待政府举办嘅「香港夜缤纷」振兴返香港嘅经济呀! 讲返餐厅同食物先, 我地坐低之后, 见到有Executive Set Dinner 都啱食, 就唔谂咁多
每人一份, 都只是$390/per person 落完单之后, 服务员先送上餐前菜: 黑蕃茄和一个鲜柠檬及面包篮, 非常特别
面包篮入面有2款面包, 光滑的是牛奶包, 好香牛油味
另一个是我超爱的壳物包, 系黏满唔同壳物, 好有咬牛 黑蕃茄和柠檬做前菜我系第一次见,恕我大乡里出城
而味道又唔会好似红蕃茄有朕青涩味
starter有2款鸭肝, 平时多数食煎那款, 今次男友话想试下慕丝
wow....成片切边面包咁嘅size, 上面仲加咗无花果嘅点缀并拚凑成一幅画般, 非常精美
鸭肝慕丝比起煎虽然无咁香口, 但感觉又无咁油腻
圆润且幼滑的口感加埋清甜的无花果, 更减低腻口感觉
男友对呢份starter是赞的
✩✩✩✩ main course ✩✩✩✩
炭烤西班牙猪鞍扒
主菜全都会跟田园沙律, 好大堆头的
而我同男友的牛扒还会跟埋粗薯添
肉质柔软及脂肪比例较少, 一d都唔鞋唔韧
最侧仲有一层仔脂肪边包围住, 咬落去系烟烟韧韧, 带胶质果只口感, 绝对唔觉得肥腻, 唔系一咬爆油果D
份量也很大, 外皮也烤得好靓
可能太好吃, 男友只分了一件给我, 然后他全都吃下去
总结: 我和男友都觉得呢间餐厅, 媲美尖沙咀The One十几楼上面果d餐厅
论食服务态度, 物质数及价格都是优胜, 只是输了地断及景观
不过对于住起将军澳或九龙东的朋友仔, 我觉得呢度真心唔错,
尤其揸车的朋友, 起尖沙咀要揾位唔容易, 车场又贵, 呢度低消息就有Free parking, 推介!