2021-11-19
要到九龙湾工作,正所谓一天之计在于晨,一定要食个靓早餐先有脑力和气力做嘢㗎!刚巧见到呢间餐厅新开张,听店员介绍佢哋系香港老字号品牌的湾仔「永华面家」首间分店 ,仲同多间本地出名牌子联乘推出新款食品,感觉好新鲜、本身我亦很支持本地品牌,一于趁机入去食个早餐Liu Ma Kee Fermated Tofu, Cheese & Chinese Sausage Cabonara廖孖记腐乳・芝士・腊肠・卡邦尼意粉 >我点呢个系想试腐乳捞埋芝士做意粉嘅味道系点,原来都几夹!呢个意粉上面有一旧廖孖记腐乳、咸咸香香有股发酵嘅辛辣味道,配搭脂肪丰腴、甜甜哋嘅腊肠,面头洒了点芫茜,呢个东方版卡邦尼几有特色味道唔错,亦做得到creamy口感,而且份量颇大,同人share食会好啲。记得趁pasta仲热时把腐乳捞匀食Soft Boiled Egg Sandwich・半熟流心蛋三文治 >厨师控制火候做得okay,每个橙红色的蛋黄都晶莹剔透,流心效果非常唔错!面包系烘底并夹咗新鲜爽脆的生菜丝,几健康Charcoal French Toast with Marshmallows & Peanut Bu
廖孖记腐乳・芝士・腊肠・卡邦尼意粉
Charcoal French Toast with Marshmallows & Peanut Butter
棉棉西多士・棉花糖・花生酱
>呢个厚西多个人觉得几好味。巨型又厚的竹炭面包外脆内松软、软棉棉口感唔错也不很油腻;中间有拉丝棉花糖和粗粒花生酱,一软一硬的口感和味道平衡,整体不过甜
Red Bean Ice・红豆冰
>红豆煮得够腍亦保持到粒粒原整,杯饮品甜度高咗少少
见到menu仲有多款食品几吸引,眼阔肚窄的我下次想试下其他食物
发生咗段小插曲,我论论尽尽咁倒泻杯红豆冰,见到店员清洁枱面时功夫做得好仔细 ,看来是训练有素