2022-09-04
我同几位旧同事一向有每月一聚之约,今次就黎其中一个旧同事住既地方附近揾食。见到Megabox呢间花川湘荟门面咁有气派又古雅, 就即刻拣左呢间开餐啦! 虽然呢间餐厅开左无几耐,暂时未算好多客,但系服务态度令人惊艳。坐低左无耐,侍应已经好热心咁介绍食物,又帮手斟茶,值得一提既系茶壶底部配有小蜡烛,咁就唔怕茶之后会冻,呢个咁贴心的举动,令我地系未食野之前已经对呢间餐厅好加分! 朋友无蒜不欢,一黎就钦点左呢碟蒜泥白肉($98),我地唯有照落单啦。本身都无咩期待,但系上菜个阵除左见到每片白肉都铺满晒蒜香四溢的蒜泥之外,每块白肉更夹住一块青瓜,食起上黎油而不腻,既有蒜泥同白肉的味蕾冲击,但又不乏青瓜带来的满口清香,绝对值得一试。 张飞牛肉($128)呢个名咁霸气,无理由唔叫黎试试佢,一开始见到个卖相,感觉牛肉好似好干咁,但系试落去原来另有干坤。咬落去质感爽口,将牛肉里面既肉汁同味道完全释放出黎,再加埋铺系上面既麻辣香料,同埋其他配菜,例如青瓜、蒜片等,口感丰富饱满,真系同呢碟菜既名一样咁霸气! 跟住呢碟干锅BB八爪鱼($158)里面既八爪鱼份量都唔少,完全唔hea,火候十足,口感鲜嫩爽口,再加埋其
跟住呢碟干锅BB八爪鱼($158)里面既八爪鱼份量都唔少,完全唔hea,火候十足,口感鲜嫩爽口,再加埋其他配菜一齐食,例如芫茜、莲藕片,完全系一绝。
重头戏终于出场,我自己就最期待呢个老坛酸菜桂花鱼($468),虽然价钱少少贵,但系见到佢个份量同质素,就知真系一分钱一分货。酸菜味闻起上黎已经浓郁诱人,令人食欲大开,食起上黎鱼肉鲜嫩,下面的粉丝味道滑而不腻,但又充满左汤既咸鲜酸辣,真系令人一试难忘。
再黎呢个重庆麻辣烤鸭($168/半只),食落去鸭肉口感细嫩,鸭皮酥脆,配埋少少麻辣增加口感层次,更加滋味无穷,而烤鸭盘底都配有小蜡烛,令鸭肉唔会因为摆得耐唔热而变韧,真系要赞赏餐厅既用心。
虽然叫左咁多野食都已经好饱,但系有朋友就米气王,一定要有粉面饭先肯收货,咁唯有叫两款试下啦。麻辣小面($38)同担担面($48)既份量比想像中既多,两款面面质同样Q弹有嚼劲,而麻辣小面既辣味同汤经调和后令面既味道更加浓厚突出。至于担担面系配埋肉碎同葱花之后都令整体口感丰富左,十分惹味。
港女gathering最后梗系要叫埋甜品野饮先够完满,呢个红糖糍粑($58)入口时些微酥脆,然后就试到糍粑最根本既软糯口感,配埋浓郁既红糖汁,真系欲罢不能,再加埋杯青柠柚子冰($29),感觉柔