2022-11-19
之前行经九龙湾宏开道附近食肆都系比较旧式,而家开了比较多新的餐厅。呢日lunch 经过呢间「七月餐室」,选择种类多,一般饭面餐外,仲有all day breakfast, 啱晒附近上班OL. 见餐牌set lunch 好抵食,而我就点咗呢度招牌嘅咖哩,马来椰汁咖哩牛腩饭($68)咖哩浓稠度刚好,配饭吃一流,味道就系带姜黄香甜而不辣,椰汁味唔会好抢。亦唔会有一层辣油系面,比快餐店的高水准很多,牛筋腩肉质软嫩,吸收哂咖哩汁精华,啖啖juicy, 牛筋亦爽稔,配菜仲有爽甜薯仔。红豆冰椰汁比例刚好,唔太甜,主要系红豆甜味,豆好饱满大粒,红豆蓉同水唔会分开,份量都多。而家冰室质素已进化左,价钱仲可以keep 到大众化,呢间系唔错嘅选择。坐位比一般茶记空间感足,唔使坐到好压迫,整体感觉舒服干净,高质茶餐厅之选。