2023-07-22
今晚去咗Megabox,揾到呢间餐厅以铁路为主题嘅寿司店,见佢装修咁得意,就决定入去试下。首先叫咗吞拿鱼腩盛,有海胆酱炙烧赤身寿司、吞拿鱼腩寿司、赤身寿司、葱吞拿鱼腩军舰。赤身够晒肥美,炙烧之后嘅味道更突出,加咗海胆酱味道好特别。吞拿鱼腩寿司嘅油脂分布平均,入口即溶;葱吞拿鱼腩军舰好弹牙,又鲜甜。我哋仲试咗餐厅新推出嘅特盛大满足,三文鱼好鲜嫩;帆立贝好大粒;剑鱼腩油脂丰富。油甘鱼滑身但唔油腻;黑松露赤虾好香浓嘅黑松露香令鲜味更突出。珍宝蟹棒大大条又厚身又好肉,真系食到好满足。 我哋另外再叫多咗几多款寿司同小食,原条炙烧穴子,烧过之后将啲油份迫晒出嚟,成条穴子即刻变得好滑。蒜蓉牛油烧珍宝帆立贝好大粒,烧完仲加咗蒜调味,闻到流晒口水。多春鱼,烧完热辣辣,好香口。三色井有葱吞拿鱼腩嘅鲜味,加上咸咸地嘅三文鱼子同辣味三文鱼,带出唔同层次嘅味觉享受。最后有少少口痕,叫多个忌廉蟹肉薯饼,好香脆而且忌廉好creamy,食得出佢啱啱炸起。
吞拿鱼腩盛
赤身够晒肥美,炙烧之后嘅味道更突出,加咗海胆酱味道好特别。
特盛大满足
珍宝蟹棒大大条又厚身又好肉,真系食到好满足。
原条炙烧穴子
蒜蓉牛油烧珍宝帆立贝
多春鱼,烧完热辣辣,好香口。
多春鱼
三色井