2017-12-03 352 浏览
年轻一辈既我地, 很少会主动去食中菜, 但自从同屋企人去过胜记食晚饭, 食过呢间既乳猪, 就开始对中菜冇咁抗拒。今晚仲相约同事, 带佢地食好西tim~!平日7点左右, 酒楼内已坐满8成客人, 大多都是一家大细约埋一齐食dinner。邻座的食客更同呢度既待应有讲有笑, 似乎大多都是熟客食过返寻味。我地order左款小菜同埋唔少得既乳猪食....【干隆醉鸡】HK$58系呢度食左几次醉鸡, 好食当然要encorn, 但似乎今次水准有点下降。虽然酒味同样香醇, 但一向冻食既醉鸡, 今次竟然是暖暖的...食落有d怪~【椒盐豆腐粒】HK$48外皮炸至松脆, 内里的豆腐滑得入口即溶, 表面加左少少椒盐吊味~【胜记即烧乳猪】HK$150 (例牌)黎到以乳猪出名既胜记, 就算人少少都要order个例牌黎食。乳猪皮跟乳猪肉已被预先分离, 而且乳猪皮层下没有肥油层连带, 入口时乳猪皮仲脆卜卜, 带碳烧香, 肉质juicy~ 还配上粉饼皮夹住食, 减少饱滞感。 【黑椒金菇肥牛煲】HK$88肥牛煲热辣辣上台, 一开盖, 香气四溢, 肥牛份量不少, 仲有大量既金菇同埋炒丝, 因为加左黑椒, 味道辣辣地, 好惹味。

我地order左款小菜同埋唔少得既乳猪食....

【干隆醉鸡】HK$58
干隆醉鸡

【椒盐豆腐粒】HK$48
椒盐豆腐粒

【胜记即烧乳猪】HK$150 (例牌)
胜记即烧乳猪

还配上粉饼皮夹住食, 减少饱滞感。

【黑椒金菇肥牛煲】HK$88
最底既大量粉丝吸左煲中既汤汁, 完全食到成个肥牛煲既精华。
黑椒金菇肥牛煲

【星州炒米】HK$88
炒米带少少湿炒, 炒米条条分明唔会一旧旧, 唔会太辣, 但相比呢度既干炒牛河, 整体味道差左少少。
星州炒米

最后酒楼还送上糖水画上完美既句号。

胜记即烧乳猪
黑椒金菇肥牛煲