2019-05-08
考试期间要不断食先至有动力温习,每日都食劲多餐又无运动完全唔敢上磅🤤呢晚去左主打地中海菜既餐厅,一出䢂就已经见到个柜入面有很多牛牛😛入到去系分两边,酒吧𠮶边其实都几有格调系靓架,可惜咁岩比人包左,唔系咁方便系𠮶度影相👉🏻👈🏻我地亦因此被安排到里面坐,但系呢边就无普通台,啲高凳同高台差唔多高,变相个人坐左上去之后同张台有几分距离,食得辛苦少少,友人坐梳化还好既🤭听到隔离台之后都有同样评论,话下次都系打黎问清楚订酒吧𠮶边啲位🤣▪️ 4 Course Menu 💲480 + 10%懒得逐样谂,决定叫两个四道菜既Set,佢每道菜有两款既关系,全部各一就试晒😌另外可以加钱做埋Wine pairing,但都仲要考试就无加😖1️⃣ Oyster on chef selection(7/10)黎自法国既蚝,入口都新鲜,有阵阵海水味,可以加点柠檬汁调味,如果再冻少少就更好🤗1️⃣ Toast with sardines plate(6.5/10)🥖多士边位微脆,面头涂上左沙甸鱼酱、橄榄油、芫茜、紫洋葱,其实个味都唔错,但系偏咸左少少,相比起蚝会较为逊色🤔2️⃣ Foie Gras in Josper Grill(7.
▪️ 4 Course Menu 💲480 + 10%
Oyster on chef selection
Toast with sardines plate
2️⃣ Foie Gras in Josper Grill(7.5/10)
Foie Gras in Josper Grill
首先有带酸既红菜头系面,而鹅肝都肥美,采用左烤焗而非好似坊间咁煎,感觉比平时油膶啲,再淋上啲蜜糖,底下有爽口既细椰菜仔🥬
2️⃣ Daily seasonal clams(7.5/10)
Daily seasonal clams
全晚最钟意既其中一道菜非佢莫属,马刀贝都几大粒,入口饱满完全无沙,忌廉够creamy有奶香,仲要系加左香茅同辣椒,咁既配搭出到黎既味道确系有惊喜😍
3️⃣ 'Greater Omaha' US sirloin(6/10)
'Greater Omaha' US sirloin
当晚tendorloin售罄,店员上菜时先提及帮我地转成sirloin🤨但好似过左火位,肉质会稍韧,钟意佢落既黑椒同埋蒜香牛油,伴碟会有菠菜,但整体太多海盐,调味实在过咸😢明明见其他人啲相都好少盐,但我地就成个碟都系🤪其实可以摆埋一边唔好洒满全个碟,又或者直情唔落盐会更好🙃
3️⃣ 45 days dry aged 'Creekstone' prime ribeye(7/10)💲+ 68
食完普通既先食干式熟成牛,即系啲牛大多都三十到六十日不等系零度下发酵,出到黎明显地有分别,建议加钱要晒呢个💰因为边位炭烧味香,肉质比较嫩,但系唔会有血水流出,肉味够浓,可以随喜好蘸上由白蒜加上奶油既白酱,不过唔蘸原汁原味都已经可以😇唯独系有少少筋位,同埋依旧系过多海盐略咸,胜在沙律菜有落到带酸既黑醋,加上粒粒果仁,成功中和返个咸度🥙
4️⃣ White chocoate panna cotta(7/10)
White chocoate panna cotta
面头有啲酸甜莓肉同酱,平时自己麻麻地白朱古力𠮶种甜,不过呢个又可以接受㖞,奶味会重啲,而且奶冻口感软滑🍨
4️⃣ Mousse au chocolate(7/10)
Mousse au chocolate
Mousse au chocolate
面头有薄荷忌廉,再加上开心果粒,底下就系朱古力慕丝,不过质感较实,味道够浓郁带点苦🍫
🔎 整体评分(7/10)