2023-07-31
早几日要去九龙湾展贸做啲嘢,所以晚饭都决定喺𠮶边食埋。见到喺大堂有一间食潮州嘢,所以就依间啦。入到去见到环境都好宽敞,坐落去都觉得系干净嘅。店员俾咗QR code我哋自己落单,亦都有比一啲唱牌,我哋睇见到都有唔同嘅菜式同埋套餐。不过因为我同朋友得两个人,所以就散叫。啫啫虾干虾酱通菜成碟通菜非常之大兜,同时上菜𠮶阵时热辣辣,闻到好大浸虾酱味,风味十足,令人食指大动。味道方面,除咗有大量通菜同埋虾干之外,仲有好多虾酱同埋肉碎,呢啲肉碎同埋通菜都充满着虾酱咸香嘅味道,十分有风味。通菜食落亦都新鲜幼嫩,唔会煮得好老,咬落爽脆。讲讲个汤,粟米鱼肚羹非常之大碗,饮晒真系好饱肚。味道方面,调味适中,打芡打得非常好,唔会话成煲嘢觉得好胶或者太水。值得一赞嘅地方系鱼肚非常之大块,而且口感非常顺滑,味道清爽冇腥味。感觉充满着胶原蛋白,再加埋蛋花,令口感更丰富。佢都有俾埋胡椒粉等食客自己落,所以就唔使怕唔食得辣。芝士虾球伊面同样大碟,虾球嘅大细都好够大只啖啖肉。伊面嘅芝士汁,亦都好多,令到成个面都充满浓郁嘅芝士味,诚意满分。味道方面,虾球口感弹牙爽滑,味道清甜。芝士伊面面质扁身,口感较软,所以非常之容易咬开
芝士虾球伊面同样大碟,虾球嘅大细都好够大只啖啖肉。伊面嘅芝士汁,亦都好多,令到成个面都充满浓郁嘅芝士味,诚意满分。味道方面,虾球口感弹牙爽滑,味道清甜。芝士伊面面质扁身,口感较软,所以非常之容易咬开。加上每一条面都充满着邪恶嘅芝士汁,芝士汁亦唔会杰挞挞,令每一啖面都有淡淡都有芝士味,令人食唔停手。
甜品系反沙芋头,依个要同职员落单,就冇得Qr code落。反沙芋头其实就即系将砂糖均匀咁包系芋头外层,之后不停翻炒,直至砂糖变成一层外皮包着芋头咁。成碟反沙芋头有足足八旧,真系都差啲食唔晒。味道方面,上碟𠮶阵时旧旧都热辣辣,虽然有啲辣口,但热力令到砂糖外皮更加脆口同香甜,芋头亦都好甜,同埋软滑,外脆内软,令口感更丰富。而且个砂糖皮唔会话太厚令到面太腻嘅感觉。
总括依度嘅水准都好唔错,下次会再想试吓食佢嘅鸡同其他汤!