落雨嘅一日,喺九龙城同友人解散之后,心血来潮想揾间价钱合理嘅茶餐厅食下。见到呢间装修简单,特价晚餐又几抵食,于是就走咗入去试吓。我叫咗餐牌上面嘅干炒牛河同一杯冻咖啡。侍应问我要唔要汤,但佢只系得白汤可以拣,本身有啲失望,因为冇得试吓佢哋茶餐厅嘅红汤。不过出奇地,白汤真系几好饮,味道浓郁充满咗忌廉嘅味道。咖啡随后送上,碎冰充足,喺呢个炎热天气下真系赏心乐事。冻咖啡嘅香浓同凉爽完美结合,带来一阵阵清凉,解渴又提神。主角干炒牛河终于嚟到,一道源自广东嘅经典粤菜,喺香港小吃中绝对占有一席之地。河粉弹牙,牛肉切片鲜嫩,配合高温快炒畀出嘅镬气,每一啖都香浓无比。整体嚟讲,呢次嘅用餐体验相当满意。无论系干炒牛河嘅传统风味,定系冻咖啡嘅甘香滋味,都令人印象深刻。喺这种雨后嘅凉爽天气中,喺一间拥有亲切服务同合理价格嘅茶餐厅享用美食,真系一种难得嘅慰藉。下次再有机会,定必要再来试试其他菜式,感受更多地道嘅香港风味。

忌廉汤
干炒牛河