📍𝐁𝐨𝐨𝐧 【干花打卡cafe🌾 惊喜工厦亲民法日fusion菜】八号风球落波后出街觅食,估唔到呢间靓靓楼上cafe竟然仲有营业,非常敬业乐业,拯救咗我呢个饥寒交迫嘅晚上。呢间工厦cafe主打法日fusion菜,揉合咗经典同埋创新元素,菜式新颖有惊喜。店内摆放咗唔少干花摆设,装饰到成个小花园咁,店主希望喺观塘呢个繁忙地区为顾客提供一个舒适小绿洲,俾大家一作喘息~➤ 明太子酱薯条 ($48)薯条山超级大份‼️呢个份量至少够3-4个人share,呢个价钱有呢个portion真系好抵食~ 薯条炸得香脆,就算摆耐咗都仲保持到口感。明太子酱淋满薯条表面,咸咸香香,好浓好惹味👅➤ 酱油渍三文鱼 配 薯蓉·青酱海鲜汁 ($178)将以甜酱油腌制过嘅刺身三文鱼柳煎封,外皮煎得非常香脆,但里面嘅肉质依然保持到非常嫩滑,生熟程度控制得啱啱好。甜甜嘅酱油混合三文鱼油香,配上提鲜嘅青酱汁,绝对令人回味无穷。配料亦绝唔马虎,薯蓉细滑creamy,烩煮过嘅菇菜粒非常入味,而且口感十足。➤ 虎虾海胆酱意粉 ($128)每条意粉都沾满咗以日本海胆制作而成海胆酱,食落浓郁惹味,鲜味十足,不过食唔惯呢只鲜味嘅朋友可能会觉得
📍𝐁𝐨𝐨𝐧
【干花打卡cafe🌾 惊喜工厦亲民法日fusion菜】

➤ 明太子酱薯条 ($48)

➤ 酱油渍三文鱼 配 薯蓉·青酱海鲜汁 ($178)

➤ 虎虾海胆酱意粉 ($128)
每条意粉都沾满咗以日本海胆制作而成海胆酱,食落浓郁惹味,鲜味十足,不过食唔惯呢只鲜味嘅朋友可能会觉得有啲腥~意粉煮得软硬适中,口感几al dante。虾肉质地尚可,食落有少少霉,如果爽口弹牙啲会更好。

➤ 冲绳黑糖咖啡 ($48)
黑糖独特嘅甜味同香醇嘅咖啡几match! 味道香浓之余,入口仲带有甘蔗嘅甜香。而且用黑糖黎代替精制糖仲健康啲架☕️

➤ 芒果乳酪smoothie ($58)
饮落有种以为自己食落原只芒果嘅感觉🥭 饮落出落咗好多芒果肉打成,用料十足,啖啖都饮到芒果肉。沙冰texture非常透心凉,酸酸甜甜非常消暑😽 夏日必饮!

➤ 焦糖炖蛋千层窝夫酥 配 云尼拿gelato ($68 + $20)
Croffle即叫叫制,热辣辣非常酥脆,焦糖炖蛋酱微甜带蛋香,仲洒咗啲焦糖爆谷系面提升口感,配埋一球冻冰冰嘅gelato,冷热交溶嘅口感令人好满足(◍˃̶ᗜ˂̶◍)ノ"