2014-10-06 1258 浏览
今日搭车到Megabox食晚饭兼行街!去到黄昏6点几!餐厅都未开始有人潮!唔使等位!餐厅对住蹓冰场!好光猛开扬!可惜对住蹓冰场嘅位置已经满了!我被安排坐近尽头一个凹位,凹位只可放一张四人枱,自成一角!不过附近嘅枱都好近!叫了:红烧牛肉+卤水鸡翼汤面--红烧牛肉两件!炆得入味,唔嚡!鸡翼反而有点失望,虽然炆到骨肉分离,但肉质较嚡!汤底够浓,面条粗幼不一,不过较粉!盐酥拼盘(鸡件、豆腐、花枝丸)--参考相片系一只碟分三小堆放!但上菜就一大堆散晒捞乱晒!食物即炸,外脆内软,外面椒盐好惹味,点埋酸汁食会无咁干,无咁热气!跟餐前菜--即系桂花糖车厘茄(唔睇单都唔知系桂花糖)因为个汁实在食唔出!个味好怪,好溢!唔系甜亦唔系酸!一阵味!我同肥髀都系食咗一粒就无食!唯一系车厘茄系新鲜嘅!(其实⋯你比新鲜车厘茄我仲好)餐饮:蜂蜜绿茶珍珠--绿茶唔会过甜,珍珠烟韧,唔会硬!(平常自己唔会叫台式饮品加珍珠,因为好多时都系偏硬)跟餐:绿豆沙,好浓,足料!绿豆煲到烂,仲有几片海带!唔会过甜!而且够热!食物其实都唔错,但服务真系唔得!大堂都有廿几张枱,眼见得四个店员,人手唔系好够,所以每次都要吊起个头,举手一阵先

叫了:

食物其实都唔错,但服务真系唔得!大堂都有廿几张枱,眼见得四个店员,人手唔系好够,所以每次都要吊起个头,举手一阵先有人理,我坐低叫完食物,个中年女店员回来话餐饮无爆珠,叫我要净蜂蜜绿茶得唔得?我话咁你比珍珠或者玉露我得唔得?佢就话无玉露,咁比珍珠我(佢点解会一开始嘅念法,就系扣去爆珠变清茶,唔系换另一样配料比我呢?)
因为个面好快上!我同肥髀面都食晒,但个小食都未来,我咪举手问落单个中年女店员(应该系佢负责我𠮶区):我个E10小食未到?佢即刻话:加一个小食!「加一个?」连肥髀都即刻话唔系加!但佢已经走开咗!我要特登走到落单电脑度再重申,系叫咗未到,唔系加单,佢又话:「知道,要炸嘛!所以会耐啲!」我忍唔住串佢,话隔离两枱迟过我到,我都见到炸物已到!如果厨房顺落单次序做,都唔系炸物要耐啰!唔好顺口应咗我就算喇!讲句「我去跟跟」仲实际!

到碌卡埋单(亦系中年阿姐经手)之后我回到家,先望到张单内嘅食物唔系我点嘅,价钱亦唔同!但碌卡单就用我张卡过了数!即系我帮其他枱嘅客埋了单!(我知我都有责任,系无对单)我咪即刻打电话比餐厅讲返件事,个经理都好理解,话今晚对了单,叫我第二日去餐厅,佢退番差价比我!

(今日我去餐厅,揾个店员讲一声,佢即刻退回三十几蚊差价比我!亦好好礼貌讲唔好意思!讲真如果我住得远都唔会为呢三十几蚊去多次(车钱都蚀埋)不过件事唔可以怪晒餐厅!佢嘅解决态度亦好好!)

件事顺利解决,但讲真服务真系好乱!可能某店员要再培训!
跟餐绿豆沙
我只系叫一个餐!最后收多一个面钱!
2014-10-05