2015-10-18 861 浏览
依日心情异常高涨+振奋同另一半讲唔想煮饭..不如出去食pizza~佢话..是但啦!之前睇到"新都会广场"有2间西式餐厅..食评都唔错讲真既..其实我对"新都会广场"d食店~水准真系好一般之前间中去试新店~大多都唔掂! 连大集团都系(真系唔知点解?)原本拣左两间想去既餐厅..另一半睇睇现场话No!咁随意行..行下行下是但撞左入去"Ant One"食晚餐* * * * * * * * * *食店以简约黑白色调为主~卡台及部份座位设计宽敞舒适楼底好高~加上最高墙身系透明玻璃..观感上好似更空旷不过著裙系上面经过~就比较要小心走光呢!我地点左2个Set Dinner~另一半要餐汤.."罗宋汤(跟上意大利包)"蔬菜都几丰富..但味道唔够浓郁~餐包软绵绵..好实在感伴上"酸醋油酱汁"内仲有d酸青瓜粒~好开胃我要个"凯撒沙律"~蔬菜新鲜爽脆..芝士粉又够多面包粒脆口~酱汁份量刚好..整体清新好味另一半感冒..清清地点个"法式鲜茄汁杂菌鸡丝烩扁意粉"($102)意粉软硬度适中~酱汁刚好包裹每条意粉食得到鲜茄味~杂菌味道清淡原本出黎系想食pizza~但见到咸猪手又想食香口野最终点个"铁板黑椒德国咸猪手"
依日心情异常高涨+振奋
之前睇到"新都会广场"有2间西式餐厅..食评都唔错
讲真既..其实我对"新都会广场"d食店~水准真系好一般
原本拣左两间想去既餐厅..另一半睇睇现场话No!
咁随意行..行下行下是但撞左入去"Ant One"食晚餐
* * * * * * * * * *
食店以简约黑白色调为主~卡台及部份座位设计宽敞舒适
楼底好高~加上最高墙身系透明玻璃..观感上好似更空旷
不过著裙系上面经过~就比较要小心走光呢!
蔬菜都几丰富..但味道唔够浓郁~餐包软绵绵..好实在感
伴上"酸醋油酱汁"内仲有d酸青瓜粒~好开胃
我要个"凯撒沙律"~蔬菜新鲜爽脆..芝士粉又够多
面包粒脆口~酱汁份量刚好..整体清新好味
意粉软硬度适中~酱汁刚好包裹每条意粉
食得到鲜茄味~杂菌味道清淡
原本出黎系想食pizza~但见到咸猪手又想食香口野
最终点个"铁板黑椒德国咸猪手"($158)(要求碎上)
上台前侍应会先淋上黑椒汁(好似pepper lunch会用纸围边)
送到上台油烟就唔会四围弹~铁板上亦keep到热度
原只份量都几多~同另一半share食..佢食肉唔食脆皮
咸猪手炸得香脆..但唔系松脆果种~咸香度刚好
黑椒汁配脆猪手..香脆+惹味~黑椒汁食到香辣胡椒味
但多d酱汁更好~而芥末..个人比较喜欢另上(芥末又系可以多d)
底层有甘笋,翠玉瓜,白萝卜~铁板耐热..蔬菜过熟失去爽脆感
伴饭/意粉~我拣意粉..预2/3比另一半食
意粉份量都几多..带爽弹~但铁板冇乜汁伴吃有点干哽
餐饮..热柠水(x2)
整体环境简洁..卡台座位舒适~上菜速度超快
而食物 & 服务都好ok