2019-12-09
再一次俾大家团结嘅画面感动左,今日同好多人一样过左海,为免人多,我地一早就出发,喺天后呢边食左饭先。沿路都见到好多餐厅排队,我地随便入到来,打算食烧味。壹烧鹅位于永兴街,铺面唔算大,但当日客人颇多,地下满座,店员安排我地到二楼,哦,原来楼上都仲有位。地方阔落,呢个位好搞笑,仲有几只鹅。而家好多烧味店都采用比较新式嘅装潢,吸引多左年轻人。除左烧味,都有一般小菜、饭面。一人烧味餐:点左姐姐推介嘅二人餐,又真系几抵食嘅。二人餐158,包左烧鹅拼两款自选烧味(叉烧、油鸡、切鸡、烧肉);一款60蚊以下小菜、灼菜/云耳青瓜、白饭同冷热饮品两杯,基本上已经好够食云耳青瓜劲开胃,蒜香微辣,云耳够腍点左咖啡同柠茶,正常水准,咖啡唔错。烧鹅拼玫瑰豉油鸡、蜜汁叉烧卖相几靓,烧鹅好香,我地钟意偏瘦嘅,外皮薄脆,真系来多碟都唔够喉叉烧份量不少,切成一口size,肥瘦3:7,入口软腍,完全唔干,带少少蜜汁甜味,个人认为边位如果脆啲更正!油鸡唔错,去皮肉滑小菜拣左滑蛋炒虾球,份量足够二人食,炒滑蛋名符其实够滑,虽然略油左啲,不过唔油点会滑呢,哈。虾球爽弹,唔系普通虾仁仔,收货
地方阔落,呢个位好搞笑,仲有几只鹅。
而家好多烧味店都采用比较新式嘅装潢,吸引多左年轻人。
除左烧味,都有一般小菜、饭面。
一人烧味餐:
云耳青瓜劲开胃,蒜香微辣,云耳够腍
点左咖啡同柠茶,正常水准,咖啡唔错。
油鸡唔错,去皮肉滑