2021-03-13
今日落湾仔帮朋友搞啲嘢,做完都差唔多晚饭时间,就一于在附近觅食。本来打算去谭臣道食两𩠌套饭,点知原来舖头无做晚市,于是改左去呢间「雨林轩」。餐厅地方不大,一般茶餐厅格局,但椅桌摆放得好整齐,环境干净企理。餐牌有好多页,食物选项分门别类,有西式扒餐、皇牌芝士焗饭/意粉、皇牌咖喱系列、镬气炒粉面饭、西式意粉/饭系列、雨林客饭, 另外仲有小食同下午茶餐等可供选择。我哋点左印尼炒饭、星洲炒米,另外再加左客榄油炒杂菜。印尼炒饭 ($60),个炒饭卖相唔错,材料有鸡肉、大虾、蛋丝、葱粒、煎蛋同虾片,旁边仲有一串串烧,用料非常丰富,分量十足。最钟意就系啲饭粒炒得够爽身,唔会食到碟底一摊油,而且味道好香浓,配爽甜弹牙的虾只同脆卜卜嘅虾片一齐食,真系无得输。另外碟星洲炒米 ($52) 亦炒得好有水准,还没上桌已经传来阵阵香浓嘅咖喱味,可见镬气十足。虾肉同洋葱好爽口,另外仲有蛋丝、火腿、芽菜同叉烧,用料绝不马虎。最值得一赞就系啲米粉炒得够干爽,唔会痴埋一堆堆,咖喱味又够均匀,入口带点微辣,非常惹味。至于碟榄油炒杂菜 ($40) 用料亦绝不欺场,材料包括有椰菜、三色椒、翠肉瓜、菇菌、蕃茄同白菜仔。几款瓜
我哋点左印尼炒饭、星洲炒米,另外再加左客榄油炒杂菜。
至于碟榄油炒杂菜 ($40) 用料亦绝不欺场,材料包括有椰菜、三色椒、翠肉瓜、菇菌、蕃茄同白菜仔。几款瓜菜都炒得恰好,翠肉瓜同椰菜新鲜爽脆,入口一点也不油腻,加上以橄榄油嚟炒,感觉特别健康。
凡惠顾大餐牌任何食品,可用半价优惠享用饮品。我哋点左龙凤柠乐 (+$11) 同 红豆冰 (+$11),柠檬+咸柠檬,配埋可乐,味道超正!红豆冰味道啱啱好,唔会太甜,红豆又够腍,饮完真系大满足。