2024-11-02
上次响道食完碗猪骨汤拉面,急不及待带家人来试试,咁我当然把握机会试试佢另一款拉面啦,就佢啦!《长浜鱼🐟拉面(热汤)🍜》睇睇个Menu,赫然发现佢有一款响香港比较少见嘅味型:煮干(にぼし Niboshi)虽然从张相都得知,佢绝对唔会系个汤又稠又甘苦𠮶种“水泥系”煮干拉面,不过好奇心驱使下,还是一探究竟,以下系食评。香味 (4/5) - 香味相当充足,但香而不浊,系属于清香型而唔系浓香型。汤 (4/5) - 鱼味相当够,咸度同甜度刚好,食到明显嘅旨味(うまみ umami),风味属于淡丽风。色泽系红茶色,通透,油度刚好。我认为相当好味。不过咁,因为个汤唔系传统上煮干汤嘅灰色或深灰色,我理解为,佢系用去头去尾去内脏嘅鱼干肉去淆汤,所以我认为如果佢叫做鱼介汤会比较贴切,如果佢用鲭鱼或鲣鱼薄片嘅话,叫鲭节或鲣节都较适合。面条 (4/5) - 选面同佢嘅猪骨汤拉面嘅应该系一样,细直面,低至中加水,吸汤够。而我点嘅系硬面,口感够扎实,清爽,绝对冇话黏黏糊糊𠮶只。我食得出厨师嘅基本功相当深厚。配料 (3.5/5) - 配料整体就中规中矩啦。先讲猪叉烧方面,应该都系用猪里脊,有两块,较瘦但够腍够嫩,肉味甘
《长浜鱼🐟拉面(热汤)🍜》
配料 (3.5/5) - 配料整体就中规中矩啦。先讲猪叉烧方面,应该都系用猪里脊,有两块,较瘦但够腍够嫩,肉味甘香,好食。
溏心蛋方面,正正常常啦,冇特别入味,清清地,配鱼汤系唔错嘅。
整体 - 值得推荐 👍👍👍👍
题外话/补充资料:
顺带一提,我家人相当满意个猪骨汤拉面,我地一致认为佢比一兰更优胜,更满足!日后要多多支持呢间店!