2022-01-30
成日周围食野嘅我,基本上好多餐厅我只系会去一次,除非一间餐厅推出一个全新而又吸引嘅茶单,我先会再去到访,不过都会有例外,就系位于中环陆海通大厦1楼嘅一间餐厅 — The Tea Academics素肉担担面 $108担担面属于比较幼身,有少少咬口,素食酱汁同配料方面嘅食材包括有菇、四川辣椒、紫苏叶、花生酱,辣度刚刚好适中,唔会好辣👍🏻 同时间,担担面嘅酱汁能够挂上面身,令每一口担担面都充满住酱汁嘅香气,各款食材味道与口感互相配合,不错!Hojicha Latte $55认真冲泡得好饮嘅焙茶鲜奶嘅地方真系唔多,用心嘅制作与食材嘅优质都非常之重要缺一不可!呢度嘅焙茶鲜奶焙茶香气浓烈而绝不会夺去鲜奶嘅香甜与细滑,入口嘅时候焙茶嘅香气慢慢从鼻腔中透出,非常之清新怡人🥰Confetti Sliced Cake $42打卡之选嘅一款切饼📸 上一篇食评已经介绍过,绝对系色香味俱全!朋友就叫咗一杯Roasted Green Tea Latte $55
素肉担担面 $108
Hojicha Latte $55