2024-09-15 111 浏览
半年前食过一次,令唔好食拉面嘅我留低左深刻印象,收工喺附近谂唔到食乜又想快食完个饭就走,就会一会佢睇下维唔维持到个水准。喺门口等左5分钟,店员就帮我落单。呢间拉面店要先喺门口点完餐课埋金,店员先会为顾客安排入座。一入到去,一访果阵,店员会温馨提示个袋可以放櫈里面,但今次无人提示。金沢汤桶柚子梳打||$78柚子味唔重,但饮落几清新,唔会好重气泡,饮完唔会好顶住个胃,只系我谂唔明呢个价格点 set 出黎 (如果我喺居酒屋食野呢个价钱系无问题,但呢度连杯同冰都无俾我,剩系得支同樽身一样咁高嘅饮管)。樱木烟熏溏心蛋||$15个人中意浓浓嘅烟熏味,呢粒蛋散发出淡淡嘅烟熏味,溏心蛋流心程度唔错,整体勉强合格。鲷清汤拉面||$138拉面一上台,又系无左一访嘅讲解 (一访师傅会讲解牡蛎油点用,由于今次师傅无讲解,我都唔肯定系用佢黎点落面定放落汤度)。反正今次我觉得加左同唔加无分别。汤头唔突出,无乜鱼味,偏咸。鲷鱼皮唔够脆,仲有D似放太耐,又似片厚左,总之出到黎个效果系硬嘅 (一访咬落去系卡滋卡滋声,而家系咯咯声)。面质就软硬适中,无咩可以挑剔。成碗拉面整体黎讲系不过不失,只系一访果阵太惊艶,放左太多期

金沢汤桶柚子梳打|
|$78

樱木烟熏溏心蛋|
|$15
樱木烟熏溏心蛋

鲷清汤拉面|
|$138

汤头唔突出,无乜鱼味,偏咸。
面质就软硬适中,无咩可以挑剔。
成碗拉面整体黎讲系不过不失,只系一访果阵太惊艶,放左太多期望落去以致而家失望。
鲷清汤拉面
牡蛎油

整体感觉:无论从服务方面抑或系味道方面黎评分都系差左,价钱喺香港拉面界黎讲虽然唔算高,但喺正常一餐午饭价钱黎讲都系偏高。

佢同日本拉面店一样,得几款拉面俾顾客选择。呢间店得三款拉面俾顾客拣:鲷清汤、鲷白汤、鲷沾面,适合有选择困难症嘅人士光顾,中意食拉面嘅朋友斩不妨去一试。
2024-09-14
等候时间
5 分钟 (堂食)