2012-01-05
今年既庆生饭,因为食得太多野既关系,一路都懒得写,不过这个地方真的很不错,就写个食评分享下。自己生日,老实不客气既我,地方自己提议,拣左黎呢到位于101楼既炉端烧开餐。一早已经订了枱,准时黎到,隔离左右已经坐满,我地被安排坐靠窗果边,个景真系无得顶,靠窗前望真系几震撼。未开始食烧野之前,要了两款前点,有芝士酒盗同鱼干,芝士酒盗系一口既份量,较为细份,芝士软滑浓郁,鱼肠够幼细够肥美够甘香同埋够浓郁,味道方面真系无挑剔的地方。鱼干一客有五条,烧得干身唔过火,鱼春都唔少,几香口,适合送酒,作为前菜系一个唔错既选择。到是日主打炉端烧,最想食既系kinki,枱面款式大约有十多种,店员都有逐款介绍,其实好多都好吸引,第一转就叫住几款海鲜类试下。先黎系烧蚬,唔系讲笑,都几大只下,因为坐系炉侧,睇住师傅烧,开始都无咩特别,见师傅最后加点清酒再烧,除左有玩火既效果,原来呢下完全可以带出个蚬味,除了鲜,仲带点酒香,第一款就咁样水准,确实系期待之后既款式。跟住系鲍鱼,肉质同味道方面就一般,可能系出产地本身既问题,不过都有好的地方,就系切得够厚身,多份咬口。另外旁边个小堆内藏都真系好好食,味道浓郁,用黎送酒好