今日去左西贡,终于抽到时间再食呢间餐厅喇! 之前几次唔系太赶就系唔岩时间,黎到都食唔到…. 因为我好想翻食佢个SCONE啊~所以我系特登就返TEA TIME时间黎架~二人点了:Traditional Scones (Cheese/Cranberry 2pcs) + Earl Grey TeaLemon Meringue Pie + Iced Lemon Tea食过一次,念念不忘。可惜,到底系上次超水准定系今次失手?失望啊~牛油味合格,但松饼不够松软。普通,但不是差,不过如果我第一次食的是这个,就不会念念不忘。好 好 味 呀~~~本身拣呢件PIE既原因系因为我好饱(个BRUNCH仲未落晒格),咁就谂住拣个柠檬味既野清新d咁啦,点知,有惊喜!呢件PIE其实都几HEAVY几魔鬼架,上面有CREAM CHEESE,食落有淡淡芝士味,配上蛋白脆饼,本人好喜欢食少少脆、淡淡甜既MERINGUE既,再加上柠檬酱,酸酸甜甜既味道中和返CREAM CHEESE既漏,加上佢食落口果时都仲系暖暖地架,很合我的胃。呢两份TEA SET系我地两个人SHARE食既,虽然我本身已经好饱,但我都真系好想抢晒黎自己一个
二人点了:

Lemon Meringue Pie
呢件PIE其实都几HEAVY几魔鬼架,上面有CREAM CHEESE,食落有淡淡芝士味,配上蛋白脆饼,本人好喜欢食少少脆、淡淡甜既MERINGUE既,再加上柠檬酱,酸酸甜甜既味道中和返CREAM CHEESE既漏,加上佢食落口果时都仲系暖暖地架,很合我的胃。呢两份TEA SET系我地两个人SHARE食既,虽然我本身已经好饱,但我都真系好想抢晒黎自己一个食

呢件Lemon Meringue Pie已经占据左我心入面一个好重要既位置,我一定会返黎再食你架!
2017-04-29
Lemon Meringue Pie