2024-04-24 387 浏览
又系朋友聚会嘅时间,刚巧其中一个朋友提议去隽园,佢话因为好耐冇去,挂住佢嘅炖汤,于是我哋就一行五人,去咗俊园晚饭,是日落大雨,所以人客比较少,首先嚟一杯冻柠茶,我喜欢走甜少冰,茶底浓度刚好,唔会太涩,好味!晚饭开始,首先当然系嚟个炖汤,花胶炖鸡,虽然花胶唔系𠮶啲好厚好厚𠮶种,不过胜在鸡够新鲜又足料,味道好鲜甜,个个都赞!因为大家都系女士,戒淀粉质,所以只叫咗四个清清地嘅𩠌,份量十足,五个人食都要打包,首先清清地嚟过花胶蒸豆腐,仲有一个招牌嘅咕噜肉,仲有一个脆皮鸡,有少少咸味,又不会过咸,味道鲜味,又唔肥腻,跟住嚟个菜,系我最钟意嘅高山椰菜花,完全唔油,但有淡淡嘅鲜味,我哋大家都一致好评!