2015-03-22
细个食Pizza净系钟意一味够厚,觉得个批够抵食就够,直至去过意大利食过真正地道Pizza后先至知自己一直食错哂;返香港后接触到Pizza Express,当堂觉得原来香港都有似样的Pizza可以食到,一直以来都好钟意,甚至同男友拍拖周年纪念都会去撑台脚,贪佢气氛唔错之余又有水准!今次就同成班朋友仔一齐试咗Pizza Express 新出的六大传统Pizza,加上美酒的配搭同埋甜品来埋尾,成餐饭真系相当满足!今次去到Pizza Express 位于湾仔永丰街的旗舰店,由于位处星街小区,餐厅design亦走Chic的路线,意式餐厅内挂上几幅中国景点的相片,却显得相当有玩味。入座先来杯啤酒啤啤佢!听店内员工话,近期先将原本供应的Hoegaarden转成图中呢款MAC'S纽西兰啤酒,味道相似却较为清爽,对我而言更是少了那份Hoegaarden独有的酸味,而且少了那份过份济腻之感,饮得过。头盘先来鸡肉甜椒沙律 ($122),有我最爱的配上鸡肉及火箭菜,加上在来自南非的辣甜椒,为味蕾带来小清新的感觉。然后呢个小食CICHETI焗芝士小碟就真系要趁热食,食时用面包球裹上热辣辣意大利芝士,再加上焦糖
饼如其名,软心芝士薄饼加上好似熔岩一样的巴马臣芝士,配上车厘茄及罗勒,面头加小小辣椒油吊味,好味同满足度真系爆灯,坚想encore多几次。
简单,却是最好味
今次呢5款Vera Pizza 其实系有特别的意思。每个Pizza都会宁舍有一块系突咗一只角仔出来!原来系Pizza Express 特意在50周年呢个时间向「薄饼之守护者」St. Antonio the Abbot致敬的举动,因为Abbot每幅的画像中都有只猪仔在旁,所以每个Pizza边的角仔,其实就系一条猪仔尾!相传食到有猪仔尾果片Pizza既人都会特别Lucky,哈哈!
更多传统Pizza选择
苏豪薄饼
叹完新Pizza,紧系要叹新pasta。今次两款新意粉中个人推荐蟹肉白酒汁意粉($135),见得到的啖啖蟹肉、加上满口蒜蓉香及小小辛辣感,意粉同时好够弹牙,嗜辣如我食得好开心!
四款甜品开心Share