2020-07-29 2350 浏览
夏日炎炎,行出街点少得一杯手摇饮品。啲人成日都话珍奶饮得多无益,但唔饮又好口痕啫?好在呢个世界有NUTTEA! 简直系我呢啲饮手摇饮品成瘾但又怕唔健康嘅人嘅救星。行入舖头,见到林林种种的嘅饮品选择,好似同一般珍奶店无异,但你睇真啲,会发现呢度啲奶其实系大有来头,原来佢系由五种坚果打出嚟嘅,而呢五大坚果包括腰果、核桃、杏仁、榛果、 夏威夷果,一见到就已经觉得好健康喇。同我一齐嚟嘅Vegan 朋友更加系双眼发光。一场嚟到,梗系要试吓名物「伯爵朱古力坚果奶盖茶」啦,每日限定100杯架咋!杯嘢好搞笑,随饮品附送一个铲型嘅匙羹,原来系用嚟俾你𢳂面头啲奶盖食。呢个奶真系不得了,滑得嚟又香,绝对唔系一堆泡咁简单。坚果奶同朱古力嘅可可味简直系绝配,𢳂𢳂吓,好似食紧雪糕咁。再饮啖茶,一饮,沟埋个奶,香滑过丝袜奶茶,好好味呀~朋友就钟意果茶类,佢呢度都有好多坚果奶MIX生果嘅选择,佢点咗杯草莓坚果奶。个样就够哂夏日感觉喇,至于味道方面,味道好清新,有啲似饮紧奶昔,但就唔会觉得好漏。MENU上面其实仲有好多生果可以拣,唔钟意甜嘅仲可以拣微糖(好似我朋友呢杯,就系微糖喇。我觉得接近原味得嚟又唔会太寡,啱啱好)

朋友就钟意果茶类,佢呢度都有好多坚果奶MIX生果嘅选择,佢点咗杯草莓坚果奶。个样就够哂夏日感觉喇,至于味道方面,味道好清新,有啲似饮紧奶昔,但就唔会觉得好漏。MENU上面其实仲有好多生果可以拣,唔钟意甜嘅仲可以拣微糖(好似我朋友呢杯,就系微糖喇。我觉得接近原味得嚟又唔会太寡,啱啱好)唔知点拣先啱味?佢哋仲提供埋贴士俾你,劲贴心。

最后,最最最赞嘅地方系,我本身有肠胃敏感,平时饮冻嘢仲要系奶类实会唔舒服,但今次饮完呢杯,竟然完全无事!所以真系极ENCORE-ABLE啰~
  • 伯爵朱古力坚果奶盖茶