星期六又系我同呀妈撑枱脚嘅日子,两条友废事煮,所以近近哋出咗观塘食。我想食台湾菜,上网揾到一间叫「哥哥添饭•妹妹泡茶」嘅食店,见个名咁过瘾,就一于帮衬吓🤣。小店位处于创纪之城一期地下,即渣打银行大楼𠮶度,个人认为观塘站比起牛头角站行过去近些少。餐厅装修唔错,有一面落地大玻璃窗,整体行小清新路线🌿。餐厅三点后就卖晚市套餐🍱,价钱由$69至$128不等,另外仲有单点食物可选。套餐内容超丰富,有好多细细碟,彷如韩国菜,造型满分💯。沙茶厚豚干拌面($87),🍜干伴面用上白面条,同刀削面及拉面唔同,口感偏软,𠮶种淋身并非因为煮得过熟而成。捞面嘅配料有溏心蛋、粟米粒、青瓜丝、萝卜丝、菇同埋木耳丝,捞埋食能够提升口感,加点爽脆效果。沙茶酱原来系直接放落面度,味道几香,但如果可以浓味啲同咸啲就更惹味,我食开重口味嘛。最后,🐷厚豚系煎猪扒,分开另上,上碟时经已切件,食用方便。哥哥招牌塩曲鸡拼传统台南香菇虾米油饭($83),塩曲系指调味料,佢用于腌鸡。🐔鸡系用上类似切鸡嘅连骨鸡件,并非鸡扒,系传统中菜风味。随鸡附有酸辣汁,以及冬菜粒同青瓜丝伴饭食。另一边厢,油饭富有自家特色,🍚饭粒染上酱油啡色,并混入香菇
沙茶厚豚干拌面
沙茶干拌面
厚豚
哥哥招牌塩曲鸡拼传统台南香菇虾米油饭
哥哥招牌塩曲鸡
传统台南香菇虾米油饭
哥哥招牌塩曲鸡拼传统台南香菇虾米油饭($83),塩曲系指调味料,佢用于腌鸡。🐔鸡系用上类似切鸡嘅连骨鸡件,并非鸡扒,系传统中菜风味。随鸡附有酸辣汁,以及冬菜粒同青瓜丝伴饭食。另一边厢,油饭富有自家特色,🍚饭粒染上酱油啡色,并混入香菇片,味道恰到好处,香而不腻,软硬度适中。另外,仲有一只煎太阳蛋添。唔知我有冇听错,店员好似话可以添饭!
前菜有三款,会因应时令供应更改。🦐椒盐爆溪虾细细粒,用上椒盐爆香,连壳食埋酥脆无比。苦瓜经蜜糖腌制后,苦度所剩无几,得返甜味。渍物拼盘有三味,牛蒡最为入味兼好食。
卤肉青菜
套餐仲会配上青菜,可拣卤肉味或原味,识食一定拣前者💚。青菜采用A菜(即油麦菜),口感爽脆,伴上卤肉粒以添咸香。此外,每个餐亦会送上时令水果杯,顾及健康需要。
饮品方面,跟餐嗌台式饮品可享$10优惠🈹。我哋要咗有时候想喝红豆奶茶(原价$28)以及玉桂苹果紫罗兰(原价$35),两杯均系冻饮。奶茶口感顺滑,唔会太甜,红豆如果煮得淋啲就更佳。花茶劲重玉桂香,几正😍。由于饮品放咗原条玉桂木,所以都真系几浓味吓,介意者勿点。紫萝兰作为茶底,味道偏甘苦。
总括嚟讲,呢间新派台菜馆唔错㖞🇹🇼。套餐除咗摆盘五彩缤纷之外🌈,内容坚系丰富,而且无论前菜定主食都有返咁上下水准。餐牌菜式选择多,我仲有好多嘢想食,一定会再嚟帮衬!
沙茶厚豚干拌面
哥哥招牌塩曲鸡拼传统台南香菇虾米油饭