2022-10-03
1986 浏览
人愈大,发觉对辣愈来愈上瘾!我指嘅辣不是食到喷火嘅程度,亦不是死辣𠮶只,而系辣中带麻、鲜及香,多种层次𠮶只,咁先充分满足到我!🤤🌶️近来,同几位朋友去食米芝莲食府锋膳旗下嘅精致川菜馆「井巷子」,试下店家招牌嘅九道菜肴,果真味道无得输,非常想推荐比大家!\前菜/✦ 麻辣鲍鱼手撕鸡 🍴4/5一睇前菜已觉得好有睇头,麻辣鲍鱼手撕鸡用咗南非孔雀鲍及三黄鸡鸡丝,中间加咗黑醋及辣椒粉,鲍片烟韧,手撕鸡鲜嫩,非常惹味!✦ 脆皮芽台乳鸽 🍴4/5至于脆皮芽台乳鸽,外脆内嫩,带有淡淡酒香,浓郁嘅油脂香,令人一试难忘!✦ 白胡椒山药雪莲子班骨汤 🍴4.5/5食完较油腻嘅乳鸽,店家贴心配上白胡椒汤,清口腔同时唤醒味蕾。呢款汤入面有山药及雪莲子,清润得嚟带有浓浓嘅胡椒辛口感,非常暖胃。✦ 麻婆嫩豆腐伴炸馒头 🍴4/5我几满意呢度嘅麻婆嫩豆腐伴炸馒头,酱汁唔太辣,豆腐好滑溜,炸馒头外皮干身脆口,非常邪恶!略嫌炸馒头数量不够,感觉一人分2粒就无咗。😂\主菜/✦ 井巷子片皮鸭 🍴4.5/5呢款真系必点之选!味道真系无得输!烧鸭皮脆肉嫩,带有微微烟熏香!至于饼皮,则随蒸笼座热奉上,几时攞饼皮食都新鲜软熟,好正!此外,店
\前菜/
麻辣鲍鱼手撕鸡
✦ 麻辣鲍鱼手撕鸡 🍴4/5
一睇前菜已觉得好有睇头,麻辣鲍鱼手撕鸡
✦ 脆皮芽台乳鸽 🍴4/5
\主菜/
✦ 井巷子片皮鸭 🍴4.5/5
井巷子片皮鸭
井巷子片皮鸭
呢款真系必点之选!味道真系无得输!烧鸭皮脆肉嫩,带有微微烟熏香!至于饼皮,则随蒸笼座热奉上,几时攞饼皮食都新鲜软熟,好正!此外,店家嘅填鸭配料都好非传统,不只包京葱、青瓜,仲有金奇异果丝!食上多咗一份清甜,甘香而不腻!
✦ 川辣生炒羊肉松拌荷叶饼
川辣生炒羊肉松拌荷叶饼
由于个人唔食羊,所以都系同行朋友食,无法评价分数。不过,菜式上枱前,店家好讲究咁附上一张卡仔,仲介绍埋正确嘅食法同次序,我觉得劲贴心!将荷叶饼放上炸锅巴,再配搭英国干熟成羊肉松、紫洋葱、葱段,夹埋一齐食,个个都赞好惹味,羊肉咸香味重但唔会太腻。
✦ 重庆水煮黑白牛肉 🍴3.8/5
重庆水煮黑白牛肉
另一款重庆水煮黑白牛肉,上枱红当当,以为实好辣,但食落又唔太辣,比较偏重麻香!牛肉有分三种,分别系骟牯牛、牛胸爽及牛柳心,骟牯牛及牛柳心深色,牛胸爽较浅色,故名为黑白牛,个人觉得前者2款牛一嫩一爽,后者则食落似花胶,口感丰富!此外,好钟意汤底有薯粉、秋葵、青瓜、大豆芽菜,每样都吸收哂酱汁精华,食上去劲惹味满足!
✦ 麻辣蒜香小龙虾面 🍴4/5
麻辣蒜香小龙虾面
份量非常巨大嘅小龙虾面!整兜都都舖满小龙虾(目测有3-50只),连同行肥肥大食怪友人都觉得夸张!活小龙虾都用左西班牙金星啤酒、泡椒汁浸透,超入味,边食边剥壳食,系有点麻烦,但食晒成盘好满足!此外,我超爱汤底中嘅手工风干面,入口好弹牙,好有咬口!
✦ 甜品
杂果土红糖冰粉
时令水果
杂果土红糖冰粉、时令水果
最后结尾系杂果土红糖冰粉及水果,前者用咗红糖味甜润醇厚,口感冰粉爽Q,配料有松子、脆红枣、花生,甜度适中,消暑一流;水果则系日本静冈赤肉蜜瓜同埋蓝莓,作为一餐结尾真系诚意十足!