2023-01-29 40 浏览
嚟介绍特色面食啦🥢今次想介绍嘅系一间专食面嘅餐厅🍜。上网得知餐厅喺中环街市开设左一间快闪店同大家「见」面✨。而餐厅名都好特别㗎,佢系取自粤语谐音「见面」命名嘅😬。至于呢一间快闪店将会严选8至10款来自业界精英品牌,以及自家推出嘅经典亚洲风味面食🫶🏻。款式可以话系够晒有惊喜🫰🏻,想知我食咗啲咩嘅,就一定要睇落去啦😚。食物方面☝🏻#台湾有机牛肉面 ($88)首先想介绍嘅就系呢碗台湾牛肉面啦😋。呢碗牛肉面系同总裁牛肉面Crossover嘅🔥。牛肉面本身跟咗个腌白萝卜粒,食落都几爽脆🫶🏻。至于牛肉面方面,我觉得同样够晒有诚意🥰,佢嘅汤底用咗牛骨、蔬菜、花椒粒等嘅食材熬煮而成😋。牛腱心嘅肉质鲜嫩,仲含有丰富胶质🤩。手工面食落亦都好弹牙,同个汤底有相辅相成嘅作用🤪。另外,喺餐厅叫任何面食都会赠送一杯茗茶㗎🍵,所以喺呢度食嘢嘅性价比都几高!#韩式人参走地鸡汤叉烧面($88)至于呢碗叉烧面系同Dam:a Noodle Bar crossover 嘅🥳,叉烧面本身跟咗少量泡菜作为前菜😎。至于个汤底系依照传统韩式人参鸡汤嘅煮法,人参亦都升华咗含有丰富骨胶原嘅鸡汤😬。另外佢个叉烧都几特别㗎🤣,系用咗走地鸡去
嚟介绍特色面食啦🥢

食物方面☝🏻
#台湾有机牛肉面 ($88)

#韩式人参走地鸡汤叉烧面($88)
至于呢碗叉烧面系同Dam:a Noodle Bar crossover 嘅🥳,叉烧面本身跟咗少量泡菜作为前菜😎。至于个汤底系依照传统韩式人参鸡汤嘅煮法,人参亦都升华咗含有丰富骨胶原嘅鸡汤😬。另外佢个叉烧都几特别㗎🤣,系用咗走地鸡去整成叉烧嘅模样。再配埋大葱同糖心蛋,系呢个天气食,真系够晒暖笠笠😚。

#泰式辣有机牛炒河($88)
之后要介绍嘅系同Sip Song合作嘅牛炒河🥳。见到餐厅系用有机牛去整嘅炒河,食起上嚟都会特别放心😌。用高温同酱油拌炒嘅河粉够晒有镬气,食落仲有啲微甜味👍。再加埋软嫩嘅有机封门牛柳、西兰花同埋野菌。我自己觉得呢碟炒河真系越食越开胃🔥。

#本地蜂蜜和走地鸡蛋挞($9)
至于甜品方面,我就试咗呢个Kin Classic嘅蛋挞😍。呢个蛋挞系选用左香港本地走地鸡农场出产嘅新鲜鸡蛋,另外蛋浆亦都加入咗本地蜂蜜制造而成🫰🏻。餐厅仲保证系100%原产自香港㗎!咁啱我食嘅蛋挞系新鲜出炉,完全品尝到蛋挞本身嘅香味🤩,当中嘅蜂蜜仲有升华蛋浆嘅作用👍。可以话系值得一试!

👉🏻另外餐厅嘅堂食同外卖餐盒都系农业副产品,采用左APM制法以小麦加工而成,当中仲100%可生物降解,减少对环境嘅污染♻️。如果你系外卖用餐嘅话,仲可以将餐盒退还回收。除咗为环保作出贡献,仲可以攞到小奖励㗎。

评分以🌕表示(满分为5)
卖相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑