好耐冇去过楼上café,感觉次次都试伏咁,一般D野食都做得麻麻地,今次呢间楼上café 就俾到惊喜我啦~不过café 环境较为狭窄,有”搭枱”情况出现,亦有限时90分钟用餐时间,可能就冇一般café坐得咁舒适。我地一坐低就睇中左佢既2人套餐 ($298,openrice 有8折*),份量相当多,套餐已包括餐汤、沙律、小食拼盘(+28)、两个main course、两杯饮品、一道心太软(+25)。餐汤--忌廉南瓜汤忌廉南瓜汤~ 汤做得非常浓稠,口感幼滑,味道清新,甜蜜可口,非常滋味。沙律简单沙律醋点缀沙律菜伴菠萝,清新清甜,非常解腻。小食拼盘小食拼盘有法兰克福肠、薯角、唐扬鸡块,香肠滋味可口,但鸡块沾粉略为过多,炸得未够火喉,偏稔。至于薯角,若似小妹一样喜欢食薯条类炸物,呢个都算唔差,薯角大大块,外脆内软。不过呢个拼盘唔太特别,$28都合理,不过我食晒成个餐就好饱啦。主菜- 安格斯牛肉手工竹炭汉堡有一吋厚的汉堡牛肉,肉质较为软腍,脂肪不多,肉汁尚可,未够弹牙,有一层芝士加添风味,如无芝士,肉味略淡,不过cafe来说已算水准之上。主菜-日式青蟹籽大蚬芥末扁意粉呢个忌廉非常厚身,太过浓稠,食

我地一坐低就睇中左佢既2人套餐 ($298,openrice 有8折*),份量相当多,套餐已包括餐汤沙律小食拼盘(+28)、两个main course、两杯饮品、一道心太软(+25)。

餐汤--忌廉南瓜汤

沙律
简单沙律醋点缀沙律菜伴菠萝,清新清甜,非常解腻。

小食拼盘
滋味二人小食拼盘

$28都合理,不过我食晒成个餐就好饱啦。

主菜- 安格斯牛肉手工竹炭汉堡

主菜-日式青蟹籽大蚬芥末扁意粉
日式青蟹籽大蚬芥末扁意粉

呢个忌廉非常厚身,太过浓稠,食落会好济,而且做唔到滑溜感觉,净系觉得好饱好heavy,不过调味唔错,很香浓。而大蚬冇想像中大,有点黏壳,味道尚算鲜甜,肉质厚实。

饮品--Oreo脆脆朱古力冰沙
Oreo脆脆朱古力冰沙

冰沙滑不溜口~朱古力味香甜可口,好味呀!

饮品--水蜜桃冰沙
水蜜桃冰沙
呢杯都系做都好滑,但水蜜桃味欠奉,未至于去到假甜味,尚算清甜。

甜品-抹茶心太软
抹茶心太软
抹茶心太软

心太软粉浆过多,导致不太流心,食落味道生硬,甜味过左龙,配搭的雪糕亦太硬,不够绵滑,呢道甜品系今餐的一点点污点呢。

*总结黎讲,二人套餐 ($298) 19:30前离座/21:00后入座有全单8折,加埋一计返都系$250左右,份量足,味道亦不俗,仲有猫猫相伴,相当写意又抵食。
滋味二人小食拼盘
Oreo脆脆朱古力冰沙