2020-03-15
因为好耐无去过cafe食野,所以同朋友喺星期日去下cafe,享受一下啲时光。位于湾仔嘅Cupping room ,听朋友讲开咗好耐,有一段好长嘅历史。从而原来老板系曾两度夺得《香港咖啡大师赛》冠军。望下个餐牌,食物种类都好多,而且啲食物配搭很吸引。eggs Benedict with smoked salmon(三文鱼班尼迪克蛋) $108酸包烘得香脆可口,而上层水煮蛋金黄而流心,火炙过嘅三文鱼,发出鱼油味,让人食欲大增。配上一块甘甜嘅柚子,好胃而健康。Avocado 🥑 on toast with poached egg(牛油果酸包配水煮蛋)$118牛油果份量好多,软滑清新。而里考塔(ricotta cheese 🧀)有浓烈嘅奶香同清甜感觉。而酸包同牛油果+里考塔好夹,层次更丰富。Uji matcha latte 🍵 (明治抹茶拿铁)抹茶拉花好有心机,而且香浓细滑,抹茶粉冲得好均匀,浓郁而不苦涩。white regular latte(牛奶拿铁)入口顺滑,奶打得几多,唔会起泡得好快。饮落去啡味都好突出。
望下个餐牌,食物种类都好多,而且啲食物配搭很吸引。
Uji matcha latte 🍵 (明治抹茶拿铁)
white regular latte(牛奶拿铁)
入口顺滑,奶打得几多,唔会起泡得好快。饮落去啡味都好突出。