2015-12-23
今日去咗同朋友庆祝生日,就谂住拣间特别小小嘅餐厅庆祝。呢个朋友由细到大都好钟意啲梦幻野,所以今次呢间公主为题嘅餐厅就啱晒佢啦!餐厅既装修都相当配合主题,十足入左童话故事既世界咁,喱士既枱布、高贵既水晶灯、柔和既油画⋯⋯泥之前特登上网做过功课,知道呢度甜品最出名,所以今次又点可以错过!系等野食泥野时候,店员仲会好贴心咁拎一碟佢地自家制既曲奇比我哋食,等我哋可以边食边等!边度嘅曲奇特别之处就系佢除咗甜味,仲有咸味同辣味,有火腿、鱼子酱、洛神花茶、伯爵茶等等。送咗啲曲奇黎之后,店员仲会好贴心咁同我地介绍,原来呢度嘅曲奇系用咗橄榄油,减低左牛油嘅成分,所以食落去就会健康啲啦!而我最钟意食嘅就系伯爵茶,食落去真系有浓浓嘅伯爵茶香,低温烘焙嘅方法亦令到味道更加突出!试左一阵曲奇,主菜就上啦!因为见饿饿地,所以就拣咗个海胆烟肉藜麦幼蛋面,今次呢个面拣左好多橙色嘅材料,好似三文鱼籽、小番茄,连个面都因为海胆汁已变成偏偏橙色,颜色鲜艳,望落去已经好开胃!面既质地煮得偏硬身,食落去会有啲口感,唔好淋,配合埋个酱汁,味道酸甜。但系要注意要尽快食哂,如果唔系就会好容易因为三文鱼籽同海胆汁而变腥!食完主菜,梗系