2015-12-23 757 浏览
今日去咗同朋友庆祝生日,就谂住拣间特别小小嘅餐厅庆祝。呢个朋友由细到大都好钟意啲梦幻野,所以今次呢间公主为题嘅餐厅就啱晒佢啦!餐厅既装修都相当配合主题,十足入左童话故事既世界咁,喱士既枱布、高贵既水晶灯、柔和既油画⋯⋯泥之前特登上网做过功课,知道呢度甜品最出名,所以今次又点可以错过!系等野食泥野时候,店员仲会好贴心咁拎一碟佢地自家制既曲奇比我哋食,等我哋可以边食边等!边度嘅曲奇特别之处就系佢除咗甜味,仲有咸味同辣味,有火腿、鱼子酱、洛神花茶、伯爵茶等等。送咗啲曲奇黎之后,店员仲会好贴心咁同我地介绍,原来呢度嘅曲奇系用咗橄榄油,减低左牛油嘅成分,所以食落去就会健康啲啦!而我最钟意食嘅就系伯爵茶,食落去真系有浓浓嘅伯爵茶香,低温烘焙嘅方法亦令到味道更加突出!试左一阵曲奇,主菜就上啦!因为见饿饿地,所以就拣咗个海胆烟肉藜麦幼蛋面,今次呢个面拣左好多橙色嘅材料,好似三文鱼籽、小番茄,连个面都因为海胆汁已变成偏偏橙色,颜色鲜艳,望落去已经好开胃!面既质地煮得偏硬身,食落去会有啲口感,唔好淋,配合埋个酱汁,味道酸甜。但系要注意要尽快食哂,如果唔系就会好容易因为三文鱼籽同海胆汁而变腥!食完主菜,梗系
曲奇

黄金海岸
食完主菜,梗系到甜品出场啦!今次拣咗个金钻系列,甜点有马卡龙、玻璃鞋、鲜果挞、杯子蛋糕、宇治金时、巧克力玫瑰;而咸点就有马卡龙、碎蛋鱼子、牛油果蟹肉脆片、黑松露挞、鹅肝酱烩梨挞、烟三文鱼忌廉芝士脆片。个玻璃鞋除咗样靓,味道仲好好添,因为加左乳酪同忌廉所以食落会更加香滑,但亦都因为咁所以要趁早食,如果唔系就会好易溶,入面嘅士多啤梨粒粒增加左个口感!另外,呢度既杯子蛋糕亦令我印象深刻,蛋糕上面放咗由日本空运以来嘅蝴蝶造型米纸,米纸比较厚身,食落去冇咩味道。朱古力玫瑰花系比利时朱古力,朱古力味香浓,幼身既朱古力配合埋底层既脆脆,增加口感。
金钻系列
咸点方面,有三款各具特色既挞类,挞皮香口,脆卜卜。碎蛋鱼子挞既碎蛋幼滑,利用鱼子泥调味,咸淡适中;黑松露挞既松露味浓郁,但略嫌偏咸;鹅肝酱烩梨挞质感幼滑,少左一般鹅肝既油腻感。另外,咸点入面既牛油果蟹肉脆片都唔错,偏咸既三文鱼籽配合鲜甜既蟹肉同新清既牛油果,三者互相配合,令整个脆片唔会偏咸偏甜!
2015-12-18
庆祝纪念