2019-05-21 47 浏览
台灣的本土文化和風族都有其特式, 香港人總愛配合潮流, 今次跟朋友去旺角 古早味休閒台灣, 嚐試台灣傳統風味午餐.  餐廳離地鐵站不遠,  食堂在一樓.   踏上梯級, 先被那牆身手繪畫吸引.飲杯茶, 逛逛西門紅樓,故事開始得好休閒.....................餐廳地方大, 佔據了整個一樓, 由於大廈位置是街角, 從窗外可以看見亞皆老街及通菜街街景, 絕不侷促. 有大型水吧,梳化座位.每餐桌上放有一瓶白開水, 抽櫃內餐具齊備.  方便整齊.午餐, 我們點了 精選麵類,  每人一款, 大家 share.套餐可以用半價追加小食,  大家慢慢點,  必選追加優惠 !! 午餐 精選麵類, 包飲品 ($18- 以下計),我喜歡 桂花烏龍茶 (凍) . 朋友 選  茉莉綠茶(凍)  今日天氣熱, 飲品夠凍, 解渴消暑.  花茶帶點花香解膩. 第一個追加小食送到, 宜蘭蔥餡餅 , 一碟四個, 熱辣辣的 !!  內餡滿滿....有韭菜和碎豬肉,  煎得香口,  中心肉汁比較燙,  小心慢慢食.第二個追加小食又到,  鹽酥豆腐 , 這是店員推介.  豆腐外皮炸得脆口惹味, 內裡偏滑. 真滿意
台灣的本土文化和風族都有其特式, 香港人總愛配合潮流, 今次跟朋友去旺角 早味休閒台灣
飲杯茶, 逛逛西門紅樓,
故事開始得好休閒.....................
有大型水吧,
梳化座位.
每餐桌上放有一瓶白開水, 抽櫃內餐具齊備.  方便整齊.
午餐 精選麵類, 包飲品 ($18- 以下計),
我喜歡 桂花烏龍茶 (凍) . 朋友 選  茉莉綠茶(凍)
今日天氣熱, 飲品夠凍, 解渴消暑.  花茶帶點花香解膩.
第二個追加小食又到,  鹽酥豆腐 , 這是店員推介.  豆腐外皮炸得脆口惹味, 內裡偏滑. 真滿意.
午餐主食, 一盤子上檯, 炸雞扒麵 :  三款前菜, 湯麵熱騰騰一大碗,  伴酥炸雞扒一碟.
三款前菜:  酸蘿蔔, 炸魚角, 黑木耳 (小辣),
組合好, 入口醒胃, 開開味蕾.

炸雞扒炸得香脆.  已切件, 無骨, 啖啖肉,  調味不錯.
 湯麵內有小棠菜, 紅蘿蔔和蔥.
寛條麵有點像刀削麵, 配上雞清湯一起食, 極富口感.
紅燒豬軟骨麵, 也配上三款前菜.  賣相也不俗
豬軟骨,  炆得腍, 肉滑而不肥, 入口即溶. 配濃湯, 伴有爽口小棠菜, 紅蘿蔔很甜.
寛條麵吸收了濃湯,  越食越滋味.

台灣食品制作有條理, 整体印象良好,價錢好實濟.  調味及食材都好.