2020-05-31
又到周六返半昼嘅日子,放工已经差不多两点,天阴阴想落雨咁,令人提唔起劲,最适合揾间cafe过一个懒洋洋嘅下午。同朋友相约喺荃新天地等,佢一早已经物色到呢间喺马莎旁边嘅cafe,平日成日嚟荃湾行街嘅我居然一直冇留意到佢嘅存在。虽然已经两点但依然有brunch set食,选择唔算多,但胜在价钱相宜,而且免加一。侍应安排我哋坐喺对住玻璃窗嘅小吧枱,窗外系杨屋道街市嘅景观,虽然天气唔系放睛,但有自然光透入嚟,感觉非常舒适。枱面预先放咗薄荷水,凉爽清新。带子配海鲜墨汁意大利饭份量虽然唔大,但一上枱已经香气扑鼻。带子表面煎到微微金黄,肉质厚实而且口感弹牙,感觉非常新鲜。虽然意大利饭望落乌卒卒,外表亦朴实无华,但查实非常有内涵,意大利饭有咬口,配搭嘅酱汁质感细腻,材料亦非常丰富,有墨鱼、三文鱼、紫菜同木鱼丝,仲加入芝士所以有微微嘅拉丝效果,入口口感层次鲜明,滋味非常。纽西兰香草西冷扒有八安士,尺寸适中,配搭炸蕃薯条同沙律,份量刚刚好,炸蕃薯条够香脆而且唔油腻,味道香甜,令人食唔停口。西冷扒加入香草慢煮,口感软腍冇筋,牛味颇浓,配搭砵酒汁亦非常合衬。饮品方面朋友同我都同样拣咗意式泡沫奶茶,面头有厚厚嘅
香煎日本刺身带子配海鲜墨汁意大利饭
带子配海鲜墨汁意大利饭份量虽然唔大,但一上枱已经香气扑鼻。
香煎日本刺身带子配海鲜墨汁意大利饭
带子表面煎到微微金黄,肉质厚实而且口感弹牙,感觉非常新鲜。
香煎日本刺身带子配海鲜墨汁意大利饭
慢煮纽西兰香草西冷扒(8OZ)
慢煮纽西兰香草西冷扒(8OZ)
意式泡沫奶茶
Cafe俾人嘅整体感觉好舒服,悠闲、轻松、小清新都系佢带俾我嘅感受,但食物质素绝对唔放松,价钱亦唔贵,系周末饭聚嘅好选择。