餐厅:Boon (观塘)地址:观塘骏业里10号业运工厦14楼G室与友共聚,无非希望找个宁静舒适、可以品尝到美食而又可以慢慢坐嘅餐厅食吓嘢倾吓计👥,轻轻讲到呢到,唔知你心目中有无一两间餐厅即刻弹出嚟呢🍴?作为一个观塘人,我成日都会喺观塘到觅食,尤其喺观塘工厂区真系隐藏咗好多深藏不露嘅正餐厅🤩。要讲起神比我嘅恩赐,我一定会谂起 @booncuisine 「本部」呢间餐厅,除咗因为佢哋个名「boon」解作恩赐之外,我每次嚟呢到食嘢都能够同好朋友放低心头枷锁咁倾偈,将自己好多内心嘅谂法讲出嚟,互相咁去祝福同埋支持对方,能够喺到咁样建立关系确实喺神嘅恩赐💝✝️北海道唐扬魔鬼鱼块 $68夏末秋初正正喺魔鬼鱼当造嘅时候☀️,产地嚟自北海道嘅魔鬼鱼肉质香鲜香滑溜,连脆薄嘅鱼软骨都可以食,唐扬炸法入口香脆,作为前菜过吓口瘾最适合不过👍✝️吞拿鱼他他 $108吞拿鱼他他喺餐厅嘅新款菜式,将吞拿鱼蓉混入三文鱼子、蔬菜同脆面包捞匀嚟食,唔同嘅texture带出唔同层次嘅鲜味✨,未食之前就已经被佢嘅卖相吸引,唔知你对吞拿鱼嘅喜爱程度有几高呢🥸?✝️香煎北海道和豚配洋薏米·烩野菜·黑蒜汁 $158呢个北海道和豚真喺令人没
餐厅:Boon (观塘)
地址:观塘骏业里10号业运工厦14楼G室

✝️北海道唐扬魔鬼鱼块 $68

✝️吞拿鱼他他 $108

✝️香煎北海道和豚配洋薏米·烩野菜·黑蒜汁 $158
呢个北海道和豚真喺令人没齿难忘🥰,和豚煎至7-8成熟,色泽粉嫩、带有些少脂肪嘅豚肉望落相当惹味,入口肉汁带有少少油脂分泌出嚟,超级好食😋,
而伴碟有丰富营养、帮助消化同通便作用嘅洋薏米同烩野菜🍄,仲有食得嘅果干

✝️酱油渍三文鱼配牛油炊饭·青酱蚬肉汁 $158
煎香嘅三文鱼扒就咁食已经够好味,用埋酱油渍过就更加鲜香😎,三文鱼皮煎香微脆,面头仲放咗唔少三文鱼子,切开三文鱼果阵鱼油流出,劲香劲好食😍,
另外配上有轻轻牛油香嘅炊饭🧈,色香味俱全

✝️法式多士 $88
食完正餐坐多咗阵,就叫咗个超有惊喜嘅法式多士,外观已经够吸引,多士面头洒上糖霜同红霉脆粒,仲有cream同蜜糖浆伴碟🍯,
打卡一流📸,而法式多士食落外脆内fluffy,有啲似食紧shuffle pancake咁🥞,真喺好满足😚

饮品叫咗个芒果乳酪沙冰($58),而朋友就点咗个朱古力奶泡($48)。
咁热嘅天气饮冻冰冰嘅乳酪沙冰真喺爽到爆炸🤤,将芒果乳酪整成沙冰🧊,饮落有阵阵鲜芒果香🥭,酸酸甜甜,唔会有死甜嘅味道;
而朱古力奶泡即喺Chocolate Latte,最特别之处紧喺面头有一层厚厚嘅奶泡同烧过嘅棉花糖👏

难得嘅喺老板真喺出心又出力💛,除咗好倾得之外,佢仲唔少法国厨艺同甜品嘅专业资格、经验同心得,甚至去过外国深造🇫🇷,有时仲会亲自整嘢食去招呼客人,呢种强而大嘅亲和力同吸引力真系令人喺Boon到流连忘返🥰
2021-09-21
  • 法式多士