2021-11-06
瑞士餐厅喺香港为数唔多,今日lunch嚟试吓呢间新开嘅餐厅!! 🔘是日餐汤 南瓜汤非常浓厚,南瓜味浓郁之余亦有少少姜嘅味道,饮汤最怕唔够温度,呢度嘅汤系非常之热!! 👍👍🔘是日沙律沙律菜新鲜份量多,酱汁酸酸甜甜加上落咗唔少橄榄油,系我钟意嘅味道,要赞下橙肉非常鲜甜,烟三文鱼砌成玫瑰花造型,望落去几靓食落亦好味!! 🔘挪威三文鱼扒 $158三文鱼皮煎到酥脆,啱啱好熟,肉质唔会太实,一啲都唔腥,味道比较淡少少,自己加返少少黑胡椒就刚刚好!! 沙律同头盘𠮶个沙律系一样嘅!! 🔘美国特级肉眼扒 $238肉眼扒油脂丰富,口感软腍有牛味,比想像中薄一啲但又大块啲,薯蓉口感几顺滑好食!! 🔘是日精美甜品系玫瑰花造型嘅苹果批加lime sorbet,跟餐甜品嚟讲卖相超级靓😻😻,玫瑰花里面食到苹果蓉,影咗好耐相再食依然系暖嘅,味道几好,lime sorbet酸度好够,同苹果批一齐食好夹!! 整体几满意呢度嘅lunch set,虽然菜式未有太过瑞士嘅感觉,但环境几舒服,真系布置到好似瑞士雪山上嘅餐厅咁,餐枱装修好多木嘅元素,彩光都开扬,侍应话星期五六日晚上仲有live music,气氛应该会唔错!! 最后
🔘是日餐汤
🔘是日沙律
🔘挪威三文鱼扒 $158
🔘美国特级肉眼扒 $238
🔘是日精美甜品
最后少少建议,希望餐牌可以加返主菜系跟饭/意粉/薯菜等等,咁样会清晰啲!!