2018-03-18
农历新年刚刚过去,终于食晒一年份量既糕点! 哈,饱饱滞滞既我决定同妈咪去食返餐比较清淡既高级日本菜,转下胃口!今次去左棉登径既”上岸料理”,一入到去见装修简雅有致,枱唔太多,但格调好好,够清静! 小食:叫左个熟萤光鱿鱼做小食,鱿鱼仔几香口,配埋萝卜溶同葱花粒一齐食,口感都好清新! 烧物叫左烧鸡肾,好大粒㖞,有阵盐烧味,滴d柠汁仲更加香! 原来呢只系日本鸡肾黎架,唔怪得同平时食开既size唔同啦 (乜日本d鸡咁大只既咩?个肾咁强壮既)烧物过后,就到我最期待既蒸蛋啦! 店长推介 ”海胆松叶蟹蒸蛋”,一打开就闻到好香! 呢度既蒸蛋唔系死实实,系水水嫩嫩架! 海胆蒸过好滑溜,连埋蒸蛋一齐食,口感极佳,好鲜味! 个蒸蛋仲有松叶蟹棒,劲鲜味啊,蟹肉一梳梳咁捞埋d蛋一齐食,真系无得弹! 唔怪得要$95/个啦,咁正quality既蒸蛋都系第一次食!刺身5款:食完开胃菜,当然就到我最期待既刺身啦! 店长讲佢地既刺身同出面有少少唔同,就系会先火炙鱼皮! 哇~谂落都觉得正,有刺身既口感又有火炙既香味! 店长话金目鲷/红衫鱼/赤鲑鱼3款火炙就好岩,因为鱼味最香! 金目鲷 – 红红既鱼皮烧得好香脆,鱼肉又白滑,
刺身5款:食完开胃菜,当然就到我最期待既刺身啦!
金目鲷 – 红红既鱼皮烧得好香脆,鱼肉又白滑,鱼油唔算多,几爽口!
红衫鱼 - 红衫既鱼味最香,上次食喜知次已经见识过,今次火炙鱼皮回味返上次既香味,配上带粉红既鱼肉,鲜味更加突出!
赤鲑鱼 – 哈,其实望落去个样有d似食烧豚肉,鱼皮椒香,白肉既鱼身充满鱼油,好好口感!
食完3款火炙刺身,就食番两款原味! 当然之前要先清下个口啦,但发觉伴碟既竟然唔系一般萝卜丝,而系似d水晶凉粉咁,好有咬口,爽爽地,好得意㖞! 原来问落先知系白海藻,真系第一次食咋,好过瘾! 原味刺身,叫左我至爱既赤贝,爽甜香脆,滴少少青柠汁,更加鲜味! 仲有就系莲子鲷,呢款都系第一次食,配埋鱼皮都几重鱼味,不过连埋姜蓉一齐食,就刚刚好! 肉质好嫩又够滑,好好味!
烧油甘鱼鲛 – 由于想食清d,所以无点饭类,主食叫左烧油甘鱼鲛! 老实讲,烧三文鱼鲛或烧银雪鱼就食过,烧油甘鱼鲛又系新赏试! 油甘鱼鲛鱼油极多,所以烧起来好香,个皮好脆口! 肉质方面,油甘鱼好嫩滑,配埋萝卜蓉一齐食,真系入口即溶! 几钟意呢种口感,油甘鱼唔似银雪鱼咁浓咁抢,但一样咁滑! 好食!
最后甜品,上岸送上雪糕比我地食! 我点左个豆腐雪糕,淡淡既豆腐味好清新,呢餐食完一解新年后既肥腻感,清新既日本菜始终系我至爱!