餐厅: 北京樓 (星光行)
资讯:

餐厅: 北京樓 (星光行)
资讯:

2018-11-15 2629 浏览
「北京楼」真喺好耐无帮衬过,睇番自己嘅记录,对上一次光顾已经喺2015年6月嘅事,当时就喺大佬东揾小弟食晏,先到访过中环历山大厦嘅分店。今晚老友相约嘅饭局,选址尖沙咀星光行店,原来,呢间店已经有40年历史。40年唔喺一段短时间,怪不得要隆重其事啦,睇楼下嘅广告牌「京菜传承40载、缔造美馔传奇」,单喺睇见广告上呢一道「东海龙皇」,已感觉到唔简单。上到酒楼,唔知喺咪新装修过嚟,感觉新簇。近玄关位,一大幅巨形刺绣,名为「春回大地」,估计都喺大有来头,手工极为细致。入到大厅,地方非常之大,装潢摩登而典雅,一边对住天星码头、维港方向。而且,啲櫈非常舒服好坐。另一边应该喺啲厢房,照方向计就对住1881海利公馆𠮶边,果然,路经其中一个厢房时,趁无人又打开咗房门,快摄一张。感觉劲有田园气息,非常特别!去洗手间时,路过啲通道走廊,墙上挂有石雕,非常别致。而成晚嘅服务都非常熨贴到位,让人食得称心。虽然话传承,但都会有侧创新一面,跟随潮流,都创作啲「茉绿泡泡系列」,共有4款选择,配搭都几清新。葡萄柚.荔枝泡泡 $34造型好西化,又带有台式风格,唔讲仲以为喺杯鸡尾酒,其实只喺杯茶饮,总之卖相就好吸晴。茶底嘅茉
葡萄柚.荔枝泡泡 $34

造型好西化,又带有台式风格,唔讲仲以为喺杯鸡尾酒,其实只喺杯茶饮,总之卖相就好吸晴。茶底嘅茉莉几清香,加入西柚汁,味道唔错。
葡萄柚.荔枝泡泡
扬州龙青瓜 $88

相信手拍青瓜大家都食得多,但将一条青瓜,喺一条青瓜原条无断开,而切成一片片,再盘成龙形,净喺食咁巧手嘅「刀工」已值回票价啦
。待客人影完相,侍应会帮手剪成小件,青瓜本身已经好爽脆,再淋上柚子青柠汁,极为清新,为今餐晚饭有个「新鲜」嘅开始。
麻酱鸡丝捞起 $108

源自星洲嘅「捞起」呢度菜式唔使多介绍,一到过年前后就有唔少餐厅供应,好意头嘛,捞到风生水起,美心嘅中菜系餐厅亦都大搞。将平常嘅鸡丝粉皮摇身一变为「捞起」版,有心思㖞!将鸡丝、粉皮,仲有紫椰菜丝、青瓜丝、萝卜丝,加上浓香嘅芝麻酱,风味大不同,绵滑嘅鸡丝增添咗爽口感,既香浓,却又清新。
麻酱鸡丝捞起
麻酱鸡丝捞起
东海龙皇 $780(需预订)

唔喺友人讲,真喺唔知「东海龙皇」喺北京楼40年前嘅经典菜色,雕条龙不知几多手工,雕得栩栩如生,卖相绝对喺可以先声夺人。虽然话喺经典,但亦喺全新演绎登场,食材比以前用料更精、更鲜,以鱼香酱炒大虾球、鲜带子、螺片,香辣惹味唔在讲,啲料真喺精
,大虾球爽弹到不得了,带子就好鲜甜,螺片柔中带点点咬口嘅韧劲,传3样食材都尽显本性,此外,都唔好错过唧晒花嘅薯蓉,好软滑架。
糖醋桂花鱼 $298

型㖞!甚有晌日本餐厅食原条喜之次鱼生咁,单喺要炸出咁嘅形态,相信师傅都花过一番心机,仲有,如果有留意到,佢哋每道菜所用嘅碟都喺好精美。讲番条鱼,绝对喺使到外脆内嫩,鱼肉好鲜嫩,外皮酥脆甘香,配以糖醋勾起个酸甜酱汁,份外好食。
糖醋桂花鱼
北京菜好多人第一时间谂到嘅就喺北京填鸭,「北京楼」嘅填鸭颇有名气,尤其星光行呢间店喺做唔少游客生意,当晚目测亦见唔少外国客。所以,店家晌近门口处,特设一个开放式厨房,专切填鸭,睇住几个师傅不停做,真喺难以想像一晚会卖出几多只
。题外话,依家仲喺好多人将北京填鸭同片皮鸭混为一谈,前者喺皮连肉,后者顾名思义就喺净皮,就正如啲人仲喺分唔清生炒骨同咕噜肉嘅分别
烤北京填鸭
烤北京填鸭 $460(全份) / $240(半份)

既为镇店菜式,水准唔需要点担心,的确,鸭肉烤得香,可能严选鸭种,油脂都相对少,几片鸭肉,加上青瓜条、京葱、海鲜酱,𠮶份美味确喺微妙。顺带一提,青瓜条及京葱切出嚟嘅长短、大细都完全喺孖生兄弟咁,足见师傅嘅认真同专注。晌出面欣赏师傅片鸭嘅时间,已留意到其身后剩低好多鸭壳,所以,想二食可以考虑「鸭架汤」或「炒鸭崧」
东坡肉 $158

晌昔日,喺完全无胆固醇忧虑呢个问题嘅,但依家人人都讲健康,元蹄、东坡肉呢类肥腻嘢都少接触。难得今晚大家都话胆固醇万岁,小弟咁瘦底就更喺无有怕啦。「东坡肉」以一个古雅金鼎上枱,够晒气派。虽然,预期会肥肥哋,但真喺估唔到喺肥而不腻,师傅将层次分明嘅五花腩逼出油份,所以,入口既松化,又一啲都唔肥,加上味浓,好有惊喜
东坡肉
食到8:30pm,突出一阵起哄声,原来每晚都会有大厨粉墨登场,即席表演制作北京拉面,点样三五吓手势就将面团搓揉、拉延、折叠出细长的面条。由于面条晌中国有长寿嘅象征,因此拉得越长,寓意健康越好
,所以,师傅嘅表演绝无迤做,而呢样就最吸引到啲外国客。
最可惜喺是夜临时有点事而早走,未能跟大家尽庆。新面貌嘅「北京楼」将传统经典揉合创新意念,令传统及摩登共冶一炉
。用料贯彻精益求精,但重新包装后令卖相更精致、吸晴,一定为客人带嚟惊喜,相信成绩会更上一层楼。