2021-09-25
早几日已经想黎京林屋食甜品,不过劲多人等位就放弃左。见今日条人龙短少少就去食,但系都等左七个字,明明有客走左好耐都未清到枱俾人入,好彩舖头出面有位坐。今次有幸坐到和式座位,私隐度稍微高少少,不过好难合照,用餐时间限时60分钟,座位嘅皮都烂哂咁滞,系时候要换新。餐牌包罗万有,甜食有啫喱雪糕,馅蜜,雪山,芭菲,布丁,蕨饼,年糕甜汤,白玉甜汤,芝士蛋糕,法式圣马克抹茶蛋糕,卷蛋,另外亦有咸食如荞麦面,乌冬,稻庭面,鳗鱼饭,牛肉丼,牛肉乌冬,金目鲷鱼定食,鲭鱼定食,鸡扒饭,其他定食等。茶有日本最好嘅抹茶玉露,焙茶,玄米茶,煎茶,红茶,黑豆茶,沙冰,牛奶,沙冰雪糕等。甜品口味主要系抹茶同焙茶。餐牌写每人最低消费一样野,用餐时间普通座位为90分钟。今次叫左一个热食同三份甜品。京式鳗鱼饭(原条) $128 另加一记忆中好多年前都喺度食过同一样野。京式鳗鱼饭大大碗,当然真系原条鳗鱼切开两半。上面𠮶半好肥,下面𠮶半瘦啲,质素唔错,弹牙又好味。鳗鱼上面加左蛋丝同紫菜丝。饭量好多,而粒粒饭都沾满酱汁而唔过咸,好味道。跟餐仲有四条好爽脆鲜甜嘅白萝卜渍物同一碗咸香适中嘅热辣辣面豉汤。跟饭配自选茶,五拣一,可拣温
今次叫左一个热食同三份甜品。
京式鳗鱼饭(原条) $128 另加一
饭量好多,而粒粒饭都沾满酱汁而唔过咸,好味道。
跟饭配自选茶,五拣一,可拣温或冷。
温桃味焙茶 (跟饭)
我哋拣左温桃味焙茶,系一个茶壶同一套茶杯连热水壶咁上。将热水倒入茶壶,沙漏漏完就可以饮得。茶色呈浅啡色,桃味好香浓,食住冻甜品饮就正啦,至少冲到7杯。热水壶保温做得好好,饮到尾都仲热。跟饭包埋呢个饮品都几抵。
特浓焙茶雪山 $98 另加一
Size上细过上次叫嘅特大雪山好多,而价钱只系平$10,我哋就系为左呢个焙茶味而叫。劲多软绵绵嘅雪花冰,味道系焙茶,可惜味道好啖,绝对冇上次嘅牛奶味好食。另上有两细兜黑蜜俾你加,系唔甜架,加左都唔系几够味,可能要加好多,所以俾两兜一样嘅你?不过个人唔想再加太多呢啲浆。雪花冰傍边有两粒白玉丸子,下底仲收埋左唔少焙茶蕨饼同红豆蓉,红豆蓉同啖味既雪花冰一齐食就唔觉过甜。上面最顶有半球焙茶硬雪糕,虽然唔系软雪糕,但系都好滑同焙茶味香浓,配绵绵冰食都几好。个人觉得上次食嘅特大雪山绝对系好食同抵食好多。就算明知服务麻麻哋都要等位黎食,本来就系为左雪山,下次要叫返特大雪山。
香港限定芭菲 $98 另加一
次次都系食香港限定芭菲,本来想食其他味,不过另外𠮶三款都唔多吸引,所以再次encore。香港限定芭菲一贯用高身玻璃杯装住,有好多层嘅材料。首先抹茶软雪糕喺顶,香浓厚身抹茶味浓而超滑溜,下面有三粒有嚼劲嘅白玉丸子同三件好滑嘅抹茶蕨饼。呢度嘅蕨饼系我暂时喺香港食过最好味嘅。下底就系我钟意可以加添口感嘅脆米,系用家乐氏,再下底就系抹茶嘅绝配红豆蓉,不过我觉得太甜。仲有少许忌廉,同两粒浸泡过嘅士多啤梨,令味觉清新少少。再下底就系爽滑啫喱同抹茶蕨饼。最下底一粒白玉丸子就完成成个香港限定芭菲。当然呢个香港限定芭菲口感劲丰富,集香滑,香脆,滑溜,烟韧,鲜甜于一身。不过食到最底主要系红豆味,实在系太多红豆,太甜啦。
黑糖珍珠焙茶雪糕 $58 另加一
呢个黑糖珍珠焙茶雪糕上次食过又平又正,今次忍唔住要encore,我见好多人都有试。焙茶雪糕好香浓厚身同超滑溜,正,个人觉得仲好食过抹茶味。杯边超多黑糖珍珠,超烟韧好有咬口但唔过甜。雪糕下底原来仲有脆米加添口感。不过仲有一小pat忌廉我就唔太欣赏,太腻同冇必要,下次记得要叫走忌廉。今次另上左一细兜黑蜜,我完全冇用。
今次嘅食物质素唔错,可惜服务都系一贯水平,入座效率低,上食物速度就超快,甜品上得早过热食,会溶嘅甜品一次过上哂俾你,唔理你食唔食得切,又冇提供纸巾或湿纸巾,又唔识俾多只匙羹人share食物,全部要叫先有,服务贴心程度绝对系有待改善。今次食品有好有失望,平均比个OK。