2019-01-24 1048 浏览
🌺京花朝呢间餐厅嘅名字绝对令人清楚知道系食中国地方菜系,呢间位于铜锣湾耀华街嘅楼上餐厅正正就系主打京沪菜,因为最近对中菜都爱不释手,所以会上网揾资料边度有好嘅中菜食,就畀我揾到呢度。佢嘅价钱属于铜锣湾正常餐厅价晚市平均250到300蚊一个人,至于食物质素,就令人相当难忘。. 呢一晚我同朋友一行4人嚟食咗套餐,冷盘小碟四个人可以拣三款,小菜都系拣三款,当中有几个令我印象特别深刻。. 每人一盅嘅👉🏻原盅炖汤上桌嘅时候连个盘都系热到拎唔到,足料嘅汤料:鸡脚,瘦肉,令到呢盅汤感觉特别滋润,而且油份唔高;汤饮落好清甜,饮完成身暖笠笠。. 👉🏻酱牛筋起初以为佢系牛筋,幻想系相当大旧嘅形状,原来佢系切到好薄片,所以入口嘅时候唔会一嚿嚿胶质,反而系肉质同埋骨胶原比例一平均,另上嘅秘制辣酱,配合唔同人嘅口味。. 👉🏻鸡丝粉皮麻酱好香滑,感觉比坊间𠮶啲特别浓厚香滑。鸡丝同样好嫩滑,并唔会因为谂住撕开咗比啲头头尾尾碎湿湿嘅客人;呢道冷盘最欣赏佢唔系真系雪到冻冰冰,所以食完唔会打冷震,同样都觉得佢系新鲜。. 👉🏻主菜嘅金蒜风沙大虎虾每人一只,虎虾有手掌咁长,肉质鲜甜弹牙,经过油炸同埋香蒜爆炒,味道相当香口。.
每人一盅嘅👉🏻原盅炖汤
👉🏻酱牛筋
👉🏻鸡丝粉皮
👉🏻主菜嘅金蒜风沙大虎虾
另外小炒方面,三个里面有一个特别令人喜欢。
👉🏻糖醋鱼片
酸酸甜甜既汁,开胃之余送饭仲可以食上两三碗😂 好多配菜,例如菠萝,甜椒,洋葱......当然鱼块亦都唔少,有成七至八块,每一块咬开都见到佢细密嘅组织,唔会用一啲雪咗好耐嘅急冻货。
👉🏻毛豆百页豆腐
略嫌有啲咸,但系如果配饭又可以好惹味,因为佢所有嘢都系一粒粒细粒组成,容易入口。
呢间餐厅畀我嘅感觉系佢嘅食物价钱其实唔算贵,可惜贵咗嘅系茶芥加一同埋小食,呢几样嘢加埋令感觉成餐饭会贵咗,但系冇办法🤦‍♀️香港食饭其实好多时都系食地价;而我喺呢度买到嘅亦都系佢哋优质贴心的服务💖同埋无限时嘅用餐时间😂
2019-01-20
  • 鸡丝粉皮