2015-11-18
1939 浏览
星期二晚上, 比较少人, 友人等了一阵就可以入座, 入座计90分钟. 环境好好, 冇压迫感, 好干净舒服, 而且望到既夜景都好靓.最后我地食完都倾左阵计, 够钟就会安排我地结帐. 服务好好, 因为我地都加左几次茶水, 而且多需既食器都有安排俾我地. 也安排甜品稍后上.抹茶冷面 :分量适中, 绿色既抹茶冷面系荞麦面, 幼身有弹性, 食落爽口唔腻. 但就甘食唔用酱汁都食唔到抹茶味.可能最近食开浓味野. 之后沾上加左芥末, 葱花既酱汁食. 同平时既冷面味道甘唔多. 前菜的腌萝卜甜甜地又爽口, 反而几好味.抹茶啫喱 :抹茶啫喱冇加糖, 先试一口, 有点抹茶味, 虽然唔甜但不苦. 而且软身弹口, 仲好滑溜, 口感好好. 红豆蓉都唔会好甜. 白玉超好味. 烟韧得黎唔会咬到好累, 唔痴牙, 同样滑溜.最重抹茶味既反而系抹茶雪糕, 奶味重, 但抹茶味都好重. 抹茶芭菲 : 材料丰富, 除左蕨饼, 其他甜品材料都应该有齐, 可以一次过试哂. 最正系味道唔乱, 可以分开每样黎试, 再捞埋黎试都得.(1)面层既cream都几腻, 但配埋抹茶蛋糕好好味.(2)抹茶蛋糕, 好松软有弹性, 唔会好干, 但抹茶味唔
最后我地食完都倾左阵计, 够钟就会安排我地结帐.
前菜的腌萝卜甜甜地又爽口, 反而几好味.
而且软身弹口, 仲好滑溜, 口感好好. 红豆蓉都唔会好甜.
白玉超好味. 烟韧得黎唔会咬到好累, 唔痴牙, 同样滑溜.
最重抹茶味既反而系抹茶雪糕, 奶味重, 但抹茶味都好重.
最正系味道唔乱, 可以分开每样黎试, 再捞埋黎试都得.
(1)面层既cream都几腻, 但配埋抹茶蛋糕好好味.
(2)抹茶蛋糕, 好松软有弹性, 唔会好干, 但抹茶味唔重.
(3)米通, 潮了, 脆得一点都不通透.
(4)抹茶雪糕, 奶味重, 抹茶味同样重. 好味.
(5)白玉, 烟韧唔痴牙, 而且好多粒, 有成4粒左右.
(6)红豆蓉, 唔会过甜, 分量比较多.
(7)抹茶啫喱, 软弹滑, 唔够抹茶味.
(8)抹茶软雪糕, 同样奶味及抹茶味都好够. 不过都易溶成水水.
(9)栗子, 最底有一粒大大粒, 粉绵栗子. 完美句号.
希望冇记漏啦.
总括, 京都黎既抹茶点都要试一试, 不过冇我期待中既味道. 原来唔会好浓抹茶味.
都系清淡茶香味. 冻食既好难试到茶香, 试到清淡抹茶. 另外, 甜品类比较吸引而且选择多.