2023-04-29
去完黄大仙祠参拜,最啱就系食番餐中菜,今日就同朋友试一试京都大酒楼。见到佢招牌大大个,搭电梯上大堂,灯火通明,内里更系地方宽落,延开100席都冇问题!坐低后,经理随即介绍今晚好𩠌,见到餐厅做紧优惠,都几抵!上汤焗西澳龙虾伊面 ($288)(⭐⭐⭐⭐⭐)龙虾话到明一斤真系冇花假!西澳龙虾出名鲜甜美味,出面街市单买都要$200,何况煮埋都系多几十蚊!我地两个人食真系啱啱好,每人分半只食得好爽。厨师直接鱼缸中拣,包新鲜,㓥加煮都系用左5-10分钟时间,真系好快手!热辣辣闻到上汤嘅香味,伊面完全索晒个汤汁非常吸引!加上面嘅份量好多,根本唔洗惊唔够饱。主角龙虾新鲜弹牙,肉厚多汁!龙虾头虾膏鲜甜,食到啜啜声!依个菜式必试!西兰花炒带子 ($48)(⭐⭐⭐⭐⭐)酒楼做紧晚市优惠,可以拣烧鸡、沙巴龙趸或西兰花炒带子。配合今晚嘅海鲜餐,我地选择咗带子。睇相都见到份量多,有成八粒大大只带子!带子味道不错,有浓郁带子味,虽未有金黄色嘅外层,但软嫩多汁。西兰花亦要赞一赞,嫩绿嘅外表好吸引,脆而不硬,师傅嘅功力有番咁上下。整体而言,易揾位,食物性价比高,晚市选择丰富,之后都会再来试试其他菜式。~~~~~~~~~
龙虾话到明一斤真系冇花假!西澳龙虾出名鲜甜美味,出面街市单买都要$200,何况煮埋都系多几十蚊!我地两个人食真系啱啱好,每人分半只食得好爽。厨师直接鱼缸中拣,包新鲜,㓥加煮都系用左5-10分钟时间,真系好快手!热辣辣闻到上汤嘅香味,伊面完全索晒个汤汁非常吸引!加上面嘅份量好多,根本唔洗惊唔够饱。主角龙虾新鲜弹牙,肉厚多汁!龙虾头虾膏鲜甜,食到啜啜声!依个菜式必试! 西兰花炒带子 ($48)(⭐⭐⭐⭐⭐)
酒楼做紧晚市优惠,可以拣烧鸡、沙巴龙趸或西兰花炒带子。配合今晚嘅海鲜餐,我地选择咗带子。睇相都见到份量多,有成八粒大大只带子!带子味道不错,有浓郁带子味,虽未有金黄色嘅外层,但软嫩多汁。西兰花亦要赞一赞,嫩绿嘅外表好吸引,脆而不硬,师傅嘅功力有番咁上下。 整体而言,易揾位,食物性价比高,晚市选择丰富,之后都会再来试试其他菜式。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
京都大酒楼 黄大仙龙翔道110号豪苑商场2楼1A-B号舖
👍地点方便