2023-04-24
GOGYO五行系来自日本京都嘅过江龙拉面店,刚刚喺中环历山大厦开幕,地点相当方便,系港铁中环站H出口一出就见到!餐厅卖点系将拉面艺术同高级餐饮文化融合为一,发挥创意为食客带来惊喜。最近推出期间限定拉面「浓厚龙虾沾面」,用上龙虾做主角,以低温慢煮熬制原条龙虾尾,令我十分之期待! 🍜浓厚龙虾沾面定食 慢煮龙虾尾卖相相当吸睛,非常大只!肉质细嫩弹牙~旁边嘅沾面汤底系另一卖点,汤底除咗有海老鲜甜味,仲饮到香醇豚骨汤精华,味道浓厚,沾面面条清爽弹牙,每一条面条挂满浓稠汤底,真系非常惊喜! 配料仲有叉烧、芝士脆饼、海老味噌、半熟玉子、紫甘蓝泡菜、水菜同巴马臣芝士,口感层次极为丰富。享用沾面后,仲有一碗芫荽饭,用嚟加入汤底食,感觉似食紧意大利饭咁,多重鲜味配搭,非常美味~ 🍜黑拉面 汤底黑蒜味道浓厚,完全唔油腻,同样采用扁平面条,有一定嘅挂汤能力,令每条面条都沾满汤汁,非常滋味~碗内仲有叉烧同木耳,叉烧肥瘦适中,油而不腻,口感嫩滑!整体嚟讲呢碗拉面真系好香,好钟意呢个口感~
🍜浓厚龙虾沾面定食
🍜黑拉面